Sport/Autosport
112883942
Autosport

Lewis Hamilton emotioneel na evenaring record Michael Schumacher

Lewis Hamilton in tranen na zijn wereldtitel.

Lewis Hamilton in tranen na zijn wereldtitel.

ISTANBUL - Lewis Hamilton kon zijn tranen niet bedwingen na het behalen van zijn zevende wereldtitel in de Formule 1. De Mercedes-coureur staat nu op gelijke hoogte met Michael Schumacher.

Lewis Hamilton in tranen na zijn wereldtitel.

Lewis Hamilton in tranen na zijn wereldtitel.

„Ik heb er eigenlijk geen woorden voor. Ik ben iedereen zo dankbaar. Het team, de mensen in beide fabrieken in Engeland… Ik ben zo trots op hen. En ik wil ook de mensen om mij heen en mijn familie bedanken”, snikte de Engelsman na zijn overwinning in Turkije.

„We hebben hier altijd van gedroomd toen ik jong was. Dit is zó belangrijk. Je moet je als kind nooit laten vertellen dat je iets niet kan of iets niet kan bereiken. Je moet nooit aan jezelf twijfelen en nooit opgeven”, vervolgde Hamilton.

Lewis Hamilton kon na afloop zijn emoties nauwelijks baas.

Lewis Hamilton kon na afloop zijn emoties nauwelijks baas.

Hamilton startte in Turkije slechts als zesde, had aanvankelijk een goede start, maar viel vervolgens weer iets terug. Toen hij uiteindelijk in een spectaculaire wedstrijd alsnog aan de leiding kwam, liep hij toch nog een halve minuut uit op de uiteindelijke nummer twee Sergio Pérez. „Dat is wat dit team doet. We waren niet tevreden met de kwalificatie, maar we hebben onszelf enorm verbeterd. Dat zegt alles over de instelling van iedereen.”

Lewis Hamilton is dolblij.

Lewis Hamilton is dolblij.

Ferrari-coureur Sebastian Vettel had mooie woorden over voor zijn collega. „We zijn getuige van iets bijzonders geweest omdat er geschiedenis is geschreven. Hij is de beste van onze generatie”, aldus de man die zelf tussen 2010 en 2013 vier keer wereldkampioen werd in een Red Bull.

Vergelijken lastig

„Vergelijken met andere grootheden in onze sport is lastig. Je kunt onmogelijk coureurs als Stirling Moss of Juan Manuel Fangio met onze generatie vergelijken, maar zeker is dat Lewis de beste is. Mijn gevoel ligt heel dicht bij Michael Schumacher en voor mij blijft hij de grootste, maar Lewis is zonder twijfel qua prestaties de beste. Hij heeft evenveel titels als Michael, maar meer races gewonnen en meer polepositions gepakt”, zei Vettel, die in de spekgladde race op circuit Istanbul Park als derde eindigde en zijn eerste podiumplek van dit seizoen pakte.

Teambaas Toto Wolff van Mercedes was vol lof over Hamilton. „Hij kan als geen ander met dit soort lastige omstandigheden omgaan. Lewis was de enige die zijn auto op de baan hield”, aldus de Oostenrijker, die Hamilton bij al zijn successen bij Mercedes heeft begeleid. „Ik zie nog steeds een enorme motivatie bij hem. Hij reed als een hongerige leeuw in een auto met praktisch versleten banden.”

Hamilton moet nog altijd zijn handtekening zetten onder een nieuw contract bij Mercedes, maar Wolff twijfelt er geen moment aan dat ze eruit komen bij Mercedes. „We hebben een geweldige band opgebouwd. Het team staat volledig achter hem en hij staat 100 procent achter het team. Daarom lukt het hem op dit soort dagen, als het echt lastig is, toch te winnen.”

Bekijk ook de uitslag van de Grand Prix van Turkije.