Nieuws/Sport
1129515138
Sport

Gouden medaille voor Nederlandse dubbelvier in Linz

De Nederlandse dubbelvier pakt goud op de WK roeien.

De Nederlandse dubbelvier pakt goud op de WK roeien.

LINZ - Een jaar voor de Olympische Spelen hebben de Nederlandse roeiers van de dubbelvier in het Oostenrijkse Linz de wereldtitel veroverd.

De Nederlandse dubbelvier pakt goud op de WK roeien.

De Nederlandse dubbelvier pakt goud op de WK roeien.

Dat deden Dirk Uittenbogaard, Abe Wiersma, Tone Wieten en Koen Metsemakers met overmacht. Polen (zilver) en Italië (brons) kwamen er tegen de regerend Europees kampioen niet aan te pas. Het was de vijfde Nederlandse medaille - ook nog twee zilveren en twee bronzen - tijdens dit WK. Het is achttien jaar geleden dat de Oranje-equipe zo succesvol was.

De zaterdag veroverde medailles vielen alle op olympische onderdelen. Eerst pakten Ilse Paulis en Marieke Keijser zilver in de lichte dubbeltwee. Het Nederlandse duo moest alleen Nieuw-Zeeland voorlaten. Het verschil bedroeg ruim 4 seconden. Het team van Groot-Brittannië pakte het brons. Paulis won bij Rio 2016 olympisch goud met de inmiddels gestopte Maaike Head. Met Keijser mikt ze op nieuw succes in Tokio.

Ook de vrouwen-vier-zonder mochten zilveren medailles ophalen. Veronique Meester, Ymkje Clevering, Karolien Florijn en Ellen Hogerwerf eindigden in de A-finale als tweede achter Australië. Het team van Denemarken eindigde als derde.

Vrouwen-dubbelvier

Brons was er voor de vrouwen-dubbelvier. Olivia van Rooijen, Nicole Beukers, Sophie Souwer en Inge Janssen eindigden in hun A-finale achter het oppermachtige China en Polen. Het verschil tussen de nummers 2 en 3 bedroeg slechts drie honderdsten van een seconde. De boten hadden zich dankzij het bereiken van de WK-finale al geplaatst voor de Olympische Spelen.

Vrijdag waren Damion Eigenberg, David Kampman, Ward van Zeijl en Bart Lukkes in de lichte dubbelvier (niet-olympisch) goed voor brons.