Sport

Kroatië en Zwitserland hard op weg naar WK

Door Van onze Telesportredactie

Luka Modric is behoorlijk blij met zijn doelpunt.

Luka Modric is behoorlijk blij met zijn doelpunt.

Reuters

Kroatië heeft goede zaken gedaan in het eerste play-off-duel voor een WK-ticket. Onder aanvoering van Luka Modric werd Griekenland met 4-1 verslagen. Zwitserland wist in het andere play-off met 0-1 te winnen bij Noord-Ierland.

Luka Modric is behoorlijk blij met zijn doelpunt.

Luka Modric is behoorlijk blij met zijn doelpunt.

Reuters

Kroatië had het verschil bij rust al gemaakt. Verdediger Georgios Tzavelas ging in de dertiende minuut in de fout door de bal onhandig terug te spelen op Orestis Karnezis. De doelman zag zijn bal van zijn voet springen en maakte daarna een overtreding op Nikola Kalinic. Aanvoerder Luka Modric benutte de strafschop.

Zes minuten later was het al 2-0. Dit keer scoorde Kalinic met een snelle voetbeweging. Griekenland kwam door een kopbal (uit een hoekschop) van aanvoerder Sokratis Papastathopoulos nog wel terug, maar het kwaliteitsverschil was te groot om het nog spannend te maken.

Ivan Perisic kopte in de 33e minuut de 3-1 binnen en aan het begin van de tweede helft strafte Andrej Kramaric een blunder in de Griekse verdediging af: 4-1.

De return is zondag in Piraeus. Björn Kuipers is scheidsrechter bij het duel. Supporters van Kroatië zijn in Griekenland niet welkom, net als donderdag in Zagreb ook geen Griekse fans in het stadion zaten. De voetbalbonden van beide landen besloten daartoe uit angst voor ongeregeldheden. In het verleden kwam het vaak tot confrontaties.

Griekenland deed tot dusverre drie keer mee aan het WK (in 1994, 2010 en 2014) en zal vermoedelijk nog even moeten wachten om daar een vierde keer aan toe te voegen.

Zwitserland

In Noord-Ierland tekende Ricardo Rodriguez voor het enige doelpunt. Hij schoot Zwitserland in de 58ste minuut vanaf de strafschopstip naar een 0-1 zege.

 

 

Lees meer over