Sport/Voetbal
1131558853
Voetbal

’Voor de EK-selectie draaien we nogmaals iedere steen om’

Bondscoach Joachim Löw zet deur op kier voor verbannen routiniers

Jérôme Boateng, Mats Hummels en Thomas Müller in actie namens Duitsland.

Jérôme Boateng, Mats Hummels en Thomas Müller in actie namens Duitsland.

De Duitse bondscoach Joachim Löw ziet op het moment geen aanleiding voor het terughalen van de drie wereldkampioenen Thomas Müller, Mats Hummels en Jerome Boateng in de nationale ploeg.

Jérôme Boateng, Mats Hummels en Thomas Müller in actie namens Duitsland.

Jérôme Boateng, Mats Hummels en Thomas Müller in actie namens Duitsland.

De 60-jarige oefenmeester gaf wel aan alles voor de selectie van komend voorjaar voor het EK nog eens goed te overwegen. „Voor de selectie draaien we nogmaals iedere steen om en dan zullen we kijken wat ons de grootst mogelijke kans op succes kan brengen”, zei hij.

Discussie ontbrand

Löw had de drie spelers in maart 2019 laten weten dat ze niet meer geselecteerd zouden worden. Na de ontluisterende 6-0 nederlaag vorige maand tegen Spanje ontbrandde de discussie echter weer over de comeback van in ieder geval Müller en Hummels. „Een trainer is altijd de eerste die verantwoordelijk is voor een succes”, zei Löw. „Ik heb altijd gezegd dat als we volgend jaar zien dat de ploeg nog deze of gene nodig heeft om succesvol te zijn, we dat zullen doen.”

Volgens Löw zijn het echter niet alleen de puur sportieve zaken die moeten worden overwogen. Hij zei er alles voor te zullen doen om zeker te zijn van succes. Op dit moment kon hij echter niet zeggen hoe de situatie er voor de komende interlands in maart uit ziet.

Wakker met frustratie

Terugtreden was voor de bondscoach na de grootste nederlaag in een officiële interland in de 120-jarige geschiedenis van de Duitse voetbalbond niet aan de orde. „Die gedachten waren er bij mij niet”, zei hij. „Ik ben persoonlijk nog steeds gefrustreerd, deze nederlaag voel ik nog steeds en ik word nog geregeld ’s morgens wakker met die frustratie. Maar als trainer weet je al hoe je het een plaats kan geven.”

Löw zei zeker over zelfkritiek te beschikken, maar had vooral ook ergernis over de indiscretie in de top van de Duitse voetbalbond. Hij sprak van een open wond. „Er was een persverklaring dat de trainer emotionele afstand nodig had”, zei hij. „Dat was voor mij echt onbegrijpelijk, want emotioneel afstand nemen hoef ik helemaal niet.”