Nieuws/Sport
1132043137
Sport

Leeuwinnen met grote moeite langs Wit-Rusland in WK-kwalificatieduel

Lieke Martens schoot de bevrijdende openingsgoal tegen de touwen.

Lieke Martens schoot de bevrijdende openingsgoal tegen de touwen.

Minsk - Zonder te overtuigen hebben de voetbalsters van het Nederlands elftal hun vierde WK-kwalificatiewedstrijd gewonnen. Op bezoek in Wit-Rusland had de ploeg van Mark Parsons het verrassend zwaar met de nummer 53 van de FIFA-ranglijst, maar werd de overwinning na rust toch uit het vuur gesleept: 0-2.

Lieke Martens schoot de bevrijdende openingsgoal tegen de touwen.

Lieke Martens schoot de bevrijdende openingsgoal tegen de touwen.

Parsons had voor het treffen met Wit-Rusland een basisplaats ingeruimd voor Jill Roord. De 24-jarige speelster maakte afgelopen vrijdag in de 8-0 gewonnen wedstrijd tegen Cyprus indruk met een hattrick. Roord verving Vivianne Miedema, de Oranje-topscorer aller tijden kreeg rust van Parsons en reisde daarom niet mee met de ploeg.

In het koude Minsk was al snel duidelijk dat Oranje veel meer kwaliteit heeft dan de Wit-Russen. Toch lukte het de ploeg van Parsons niet om het overwicht om te zetten in goals. Sterker nog, in de eerste helft creëerde Oranje slechts twee grote kansen en speelde het belabberd. Ook FC Barcelona-ster Lieke Martens kon haar stempel niet drukken op de wedstrijd. Op slag van rust kreeg ze nog een opgelegde kans, maar verzuimde ze Oranje op voorsprong te zetten en dus zochten de Oranje-vrouwen halverwege de kleedkamer op zonder te scoren.

Ook Parsons zag dat er iets moest veranderen en bracht na rust Joëlle Smits in de ploeg. Victoria Pelova bleef daardoor achter in de kleedkamer, maar ook met de talentvolle speelster van Wolfsburg binnen de lijnen kon Oranje niet overtuigen. Uiteindelijk lukte het Martens twintig minuten voor tijd toch om de ban te breken. De linksbuiten van FC Barcelona schoot Nederland uit een corner op de bevrijdende voorsprong.

Een paar minuten later verdubbelde Daniëlle van de Donk de score. De middenvelder van Olympique Lyon kopte een voorzet van Smits tegen de touwen en dus ontsnapte Oranje aan een blamage tegen de voetbaldwerg.

Wiegman wint opnieuw met 10-0 met Engelse voetbalsters

Bondscoach Sarina Wiegman heeft met de Engelse voetbalsters opnieuw met dubbele cijfers gewonnen. Vorige maand werd het al 10-0 tegen Luxemburg en nu werd Letland in de Letse stad Liepaja met dezelfde cijfers verslagen.

De achtste, negende en tiende treffer van de Engelse speelsters werden in het tijdsbestek van drie minuten gemaakt. Het tiende doelpunt viel in de 82e minuut.

Het Engeland van Wiegman heeft na vier kwalificatiewedstrijden nog geen puntenverlies geleden. Het doelsaldo is indrukwekkend: 32-0.

Wiegman verliet na de Olympische Spelen van Tokio de KNVB. Ze is bij Oranje vervangen door de Engelsman Mark Parsons.