Sport/Schaatsen
1135161593
Schaatsen

Belg Bart Swings wint bij de mannen

Irene Schouten en Marijke Groenewoud pakken goud en zilver op de massastart

Marijke Groenewoud en Irene Schouten.

Marijke Groenewoud en Irene Schouten.

Heerenveen - Op de massastart hebben de Nederlandse schaatssters gedomineerd. Irene Schouten en Marijke Groenewoud reden zich in de sprint los van de rest van het veld naar het goud en zilver.

Marijke Groenewoud en Irene Schouten.

Marijke Groenewoud en Irene Schouten.

De wedstrijd was lang gesloten zonder een noemenswaardige ontsnapping. Op twee ronden van het einde ging Groenewoud de sprint aan en alleen Schouten kon volgen. Zij ging in de laatste bocht Groenewoud nog voorbij en kon zo haar handen in de lucht steken.

Het is voor Schouten de derde titel van dit EK na haar gouden plak op de 3 kilometer en de ploegenachtervolging. De Russin Elizaveta Golubeva werd derde.

Geen medaille bij de mannen

Bij de mannen was de strijd veel opener met veel meer serieuze aanvalspogingen. Het Nederlandse duo Jorrit Bergsma en Marcel Bosker reed zich te snel leeg in de achtervolging en kwam er in de finale niet meer aan te pas.

Bart Swings profiteerde van al het harde werk en sprintte naar de winst voor de Zwitser Livio Wenger en de Rus Ruslan Zakharov. Bergsma eindigde als beste Nederlander op de zesde plaats.