Sport/Wielrennen
1135474651
Wielrennen

Boy van Poppel met wielerploeg Intermarché naar Vuelta

Olav Kooij troeft Jasper Philipsen af in Denemarken

Olav Kooij.

Olav Kooij.

Olav Kooij heeft de eerste etappe van de Ronde van Denemarken gewonnen. De rit ging van Allerød naar Køge over liefst 222 kilometer. De pas 20-jarige Kooij, die rijdt voor Jumbo-Visma, sprintte uit het wiel van Jasper Philipsen naar de ritwinst. De Belg finishte nog wel als tweede, voor zijn landgenoot Timothy Dupont.

Olav Kooij.

Olav Kooij.

De sprintersploegen controleerden in de slotfase, waarbij Jumbo-Visma het best was vertegenwoordigd, maar ook Philipsen (Alpecin-Deceuninck) nog voldoende steun had. De ploeg Quick-Step Alpha Vinyl kwam in de laatste 2 kilometer opzetten, maar in de sprint was Kooij oppermachtig. Het was al zijn tiende zege van dit seizoen.

"Het doel was om een rit te winnen en als het dan meteen bij de eerste kans lukt, is dat supermooi", meldde Kooij op de website van zijn ploeg. "Het was een hectische sprint en door de tegenwind was het extra lastig. Uiteindelijk kwam ik in het wiel van Philipsen terecht en zag ik de lijn snel dichterbij komen. Het was close, maar gelukkig had ik de benen om hem te passeren." Kooij moet de leiderstrui woensdag wellicht weer inleveren als er een individuele tijdrit over ruim 12 kilometer op het programma staat.

Vorige maand sprintte Kooij, afkomstig uit Numansdorp, nog naar ritwinst in de Ronde van Polen. Dat was zijn eerste overwinning in de WorldTour.

De Colombiaan Egan Bernal, die in Denemarken zijn rentree maakt na een zwaar trainingsongeval begin dit jaar, eindigde op ruim 2 minuten van Kooij als 94e in gezelschap van zijn Poolse ploeggenoot Michal Kwiatkowski. Bernal, winnaar van de Tour de France in 2019, liep bij een botsing met een stilstaande bus in zijn vaderland een reeks verwondingen op, zoals een gebroken ruggenwervel, een gebroken dijbeen, een gebroken knieschijf, een borsttrauma, een geperforeerde long en meerdere gebroken ribben. In april werd al duidelijk dat deelname aan een grote ronde er dit jaar niet inzat.

De Ronde van Denemarken duurt tot en met zaterdag.

Boy van Poppel met wielerploeg Intermarché naar Vuelta

Boy van Poppel maakt deel uit van de selectie waarmee de Belgische wielerploeg Intermarché-Wanty-Gobert vrijdag in Utrecht van start gaat in de Ronde van Spanje. Van Poppel is de enige Nederlander in het team met verder onder anderen de klassementsrenners Louis Meintjes, Jan Hirt en Domenico Pozzovivo.

Van Poppel zal vooral aan de bak moeten als 'lead-out' voor de Belgische sprinter Gerben Thijssen.

De Zuid-Afrikaan Meintjes eindigde vorige maand als achtste in de Tour de France. De Tsjech Hirt werd eerder dit jaar zesde in de Giro d'Italia, Pozzovivo eindigde in de koers in zijn vaderland als achtste. De ploeg bestaat verder uit de Est Rein Taaramäe, tweevoudig ritwinnaar in de Vuelta, de Belg Jan Bakelants en de Deen Julius Johansen.

Boy van Poppel, de oudere broer van Danny, nam in 2015 al eens deel aan de Vuelta. De Tour de France van vorig jaar was zijn laatste grote ronde.