Sport

Advocaat pakt met zege Oranje-record

Door Van onze Telesportredactie

Dick Advocaat

Dick Advocaat

Reuters

Even was daar het gebalde vuistje bij Dick Advocaat. Zijn 61e interland als bondscoach van Oranje was weliswaar een niemendalletje tegen Schotland (0-1), maar toen Memphis Depay de score opende verscheen een mooi record aan de horizon voor de 70-jarige Hagenaar.

Dick Advocaat

Dick Advocaat

Reuters

Met de uiteindelijke overwinning in Aberdeen mag Dick Advocaat zich de meest succesvolle bondscoach van het Nederlands elftal ooit noemen. De winst aan de Schotse kust betekende namelijk zijn 36e zege als eindverantwoordelijke op de bank. Alleen Bob Glendenning won ooit zoveel wedstrijden met Oranje, maar hij had daar tussen 1923 en 1940 liefst 87 interlands voor nodig.

Weet Advocaat dinsdag zijn laatste wedstrijd ooit als bondscoach in Boekarest te winnen van Roemenië dan is Advocaat alleen recordhouder. Het is niet gewaagd te stellen dat dit record de komende honderd jaar niet zal worden verbeterd. Niet eens omdat zich geen Nederlandse toptalenten lijken aan te dienen, maar veel meer omdat de houdbaarheidsdatum van bondscoaches tegenwoordig beperkt is. Zo versleet Oranje met Guus Hiddink, Danny Blind, Fred Grim en Dick Advocaat liefst vier bondstrainers in ruim drieënhalf jaar.

De recordjacht van Advocaat fleurt de twee oefeninterlands na het missen van het WK 2018 in Rusland nog enigszins op. Want behoudens de penningmeester van de KNVB, die enkele tonnen bijgeschreven zal krijgen op de bankrekening van de bond, raakte niemand opgewonden van het treffen tegen het zwakke Schotland.

Lees meer over