Nieuws/Sport
1137241735
Sport

Butter loopt in Twente onder olympische limiet

Eliud Kipchoge wint marathon op vliegveld Twente

De marathon op het vliegveld van Twente

De marathon op het vliegveld van Twente

ENSCHEDE - Eliud Kipchoge heeft op het vliegveld van Twente de zogeheten Mission Marathon gewonnen. De 36-jarige Keniaan finishte in 2.04.30, ruim boven zijn wereldrecord van 2.01.39.

De marathon op het vliegveld van Twente

De marathon op het vliegveld van Twente

Kipchoge was de grote naam die organisator Global Sports had aangetrokken voor de wedstrijd over 42,195 kilometer op de afgesloten luchthaven. De man die in 2019 in Wenen in een officieuze marathon als eerste onder de 2 uur (1.59.40) wist te lopen, liet zich over het vlakke en snelle parcours gangmaken tot 30 kilometer. Daarna liep hij in zijn eentje gestaag en in vaste tred naar de finish.

Heel even leek het erop dat Kipchoge de snelste marathon ooit op Nederlandse bodem zou afwerken, maar hij verloor in de laatste kilometers toch wat tijd op de 2.04.06, waarin de Keniaan Lawrence Cherono in 2018 de marathon van Amsterdam won.

Butter loopt in Twente onder olympische limiet: 2.10.30

Atleet Michel Butter heeft voldaan aan de eis voor deelname aan de marathon op de Olympische Spelen van Tokio. Hij liep over een afgesloten traject op Vliegveld Twente een tijd van 2.10.30 en bleef daarmee een minuut onder de vereiste limiet van 2.11.30. Bij de vrouwen voldeed Jill Holterman aan de olympische eis.

Butter voegde zich bij de vijf atleten die eerder voldeden aan de limiet, te weten Abdi Nageeye (2.06.17), Khalid Choukoud (2.09.55), Bart van Nunen (2.10.16), Björn Koreman (2.11.07) en Frank Futselaar (2.11.30). Nederland mag slechts drie atleten afvaardigen naar de olympische marathon. De Atletiekunie zal begin juni de drie gelukkigen aanwijzen.

Mohamed Ali slaagde niet in zijn missie de olympische limiet te slechten. De geboren Somaliër liep lang mee in het spoor van Butter, maar ervoer dat de laatste 7 kilometers op een marathon de zwaarste zijn. Hij finishte nog wel in een persoonlijk record van 2.15.57. Roy Hoornweg en Frank Futselaar moesten het hoge aanvangstempo bekopen. Zij stapten voortijdig uit.

Ook bij de vrouwen heeft Nederland drie startbewijzen. Ruth van der Meijden deed in Twente een dappere poging zich als derde vrouw te kwalificeren. Zij kwam uit op 2.29.30, een dik persoonlijk record, maar een minuut te langzaam voor een ticket naar Sapporo.

Holterman loopt in haar tweede marathon olympische limiet

Jill Holterman maakte in december haar debuut op de marathon en al bij haar tweede poging liep ze onder de olympische limiet, waardoor ze in augustus in Sapporo haar derde marathon binnen negen maanden zal lopen. „Het is bizar, maar ik vind het prachtig. Hier doe ik het allemaal voor”, zei de 29-jarige Noord-Hollandse, die in de Mission Marathon op het vliegveld van Twente met haar tijd van 2.28.18 precies 12 seconden onder de limiet voor de Olympische Spelen van Tokio dook.

Holterman was ruim 6 minuten sneller dan bij haar debuut in Valencia, waar ze haar eerste kennismaking met de 42,195 kilometer volbracht in 2.34.52. „Vooraf waren er best veel mensen die dachten dat ik het niet zou halen, maar dan raak ik juist extra gemotiveerd om het tegendeel te bewijzen”, zei ze met een grote glimlach. „Want ik was er wel van overtuigd dat ik het kon, en mijn coach ook.”