Nieuws/Sport
114267
Sport

Tsjech Abraham verrassend naast pole-winnaar Marquez

Marc Marquez

Marc Marquez

MotoGP-wereldkampioen Marc Marquez staat morgen in de Gran Premio Motul de la República Argentina op de pole position. Het was voor de 38ste keer dat de Spaanse Honda-coureur in de koningsklasse van de motorsport het snelste uit de kwalificatie kwam. Het was bovendien zijn 66ste pole in zijn grandprixcarrière.  

Marc Marquez

Marc Marquez

Op het circuit van Termas de Rio Honda wist hij het beste met de wisselende baancondities om te gaan. Op de half natte, half droge piste wist hij echter het uiterste uit de de medium regenband van Michelin te halen. Voor ‘MM’ betekende de pole een herhaling van alle voorgaande vier keren dat de MotoGP de lange reis naar Termas ondernam.

Op racedag wordt geen regen voorspeld. Op kwali-dag daarentegen dreigde het hemelwater spelbreker te worden voor vier toppers. De Ducati-sterren Davide Dovizioso en Jorge Lorenzo, als ook Yamaha-legende Valentino Rossi en Marquez’ teamgenoot Dani Pedrosa lieten zich verrassen door de regenval in de vrije trainingen. Zij moesten zich via de Q2 zien te plaatsen voor Q1 met de beste twaalf. Dat lukte alleen Pedrosa en Rossi, waardoor Dovizioso en ex-wereldkampioen Lorenzo slechts de dertiende en zestiende startplaatsen moeten innemen.

De uiteindelijke kwalificatie leverde een enorme surprise op, want naast Marquez bezette de Tsjech Karel Abraham met zijn Ducati de tweede plek. Nooit eerder stond Abraham zo ver op de startgrid. Zijn beste kwalificatie was een zesde tijd. Ook Carl Crutchlow staat met zijn Honda op de voorste startrij. Katar-winnaar Maverick Viñales moest genoegen nemen met de zesde tijd, achter Pedrosa maar voor Rossi.

In de Moto3-klasse kwam Bo Bendsneyder niet uit de verf. Op zijn fabrieks-KTM stelde de Rotterdammer in de kwalificatie teleur met een 17e tijd, op 0,948 seconde van de Britse pole-winnaar John McPhee op Honda.