Nieuws/Sport
1143269236
Sport

Historisch: Brinkman eerste Nederlandse atlete met medaille op EK-marathon

Nienke Brinkman grijpt het brons.

Nienke Brinkman grijpt het brons.

Nienke Brinkman heeft als eerste Nederlandse atlete een medaille veroverd bij de marathon op de EK. De 28-jarige Brinkman kwam in München als derde over de finish. Ze liep in de Duitse stad een tijd van 2.28.52 en bleef de Duitse Miriam Dattke enkele centimeters voor in de strijd om het brons.

Nienke Brinkman grijpt het brons.

Nienke Brinkman grijpt het brons.

Brinkman vocht tijdens de marathon op de Europese kampioenschappen in München zowel tegen haar concurrenten als tegen maagproblemen. „Ik ben echt blij dat ik er nog iets uit kon duwen. Als ik vierde was geworden, had ik echt gebaald. In de laatste 1,5 kilometer zat ik steeds te denken: wanneer vallen ze er nu eens af? Het was bizar”, zei Brinkman voor de camera van de NOS. „Hier heb ik echt lang voor gewerkt. Maar een jaar geleden had ik dit niet geloofd.”

Krachten vloeiden weg

Brinkman liep in de beginfase aan kop, maar had het in de slotfase aanzienlijk moeilijker. „Na 27 kilometer kreeg ik problemen met mijn maag en daardoor kon ik niet meer drinken. Alles kwam er bijna uit, maar ik wilde ook niet een medaille opgeven. In de laatste 2 kilometer kon ik eigenlijk niet meer.”

Brinkman vecht tegen maagpijn.

Brinkman vecht tegen maagpijn.

De ambitieuze Brinkman toonde zich na afloop zelfkritisch, ondanks haar historische prestatie. Niet eerder wist een Nederlandse vrouw een medaille te veroveren op de EK-marathon. „Ik kan tactisch nog veel leren en ik heb een paar dingen niet goed gedaan. Ik ben iets te vroeg een ronde op kop gaan lopen en ook mijn voeding was niet goed. Maar ik ben echt heel blij. Het was echt bizar.”

Poolse winnares

De zege ging in 2.28.36 naar de Poolse Aleksandra Lisowska, de Kroatische Matea Parlov Kostro werd tweede in 2.28.42.

Tien atletes, onder wie Brinkman, liepen voorop bij het ingaan van de laatste ronde in München. Dat gezelschap werd al snel uitgedund tot zeven loopsters. Na 39 kilometer zette Lisowska de aanval in en zij liep steeds verder uit. Ook Dattke nam aanvankelijk afstand van Brinkman, maar de Duitse wist haar tempo niet vast te houden.

Brinkman (links) tijdens de race.

Brinkman (links) tijdens de race.

In de laatste honderden meters leek het er even op dat Brinkman net naast de medailles zou grijpen. Terwijl Lisowska en Parlov Kostro enkele meters voor haar liepen, streed de Nederlandse met Dattke om de derde plaats. De zichtbaar tegen de pijn vechtende Brinkman kwam net iets eerder dan de Duitse over de meet.

Nijboer

Niet eerder wist een Nederlandse vrouw het podium te halen op de marathon bij de Europese kampioenschappen. In 1982 was Gerard Nijboer in Athene de beste bij de mannen.

Nieke Brinkman (geheel rechts) grijpt het brons.

Nieke Brinkman (geheel rechts) grijpt het brons.

Voor Brinkman was het haar eerste kampioenschapsmarathon namens Nederland. Ze legt zich pas sinds kort toe op de marathon. Dit voorjaar verpulverde ze tijdens de marathon van Rotterdam het Nederlands record van Lornah Kiplagat en zette het op 2.22.51.

Holterman

Jill Holterman eindigde met een tijd van 2.35.25 als 21e in het hete München, waar het rond de 25 graden Celsius was. Ruth van der Meijden stapte uit. De atleten hadden de organisatie in een open brief gevraagd de marathon te vervroegen, maar aan dat verzoek werd geen gehoor gegeven.

De Europese kampioenschappen atletiek gingen maandag van start.