Sport/Voetbal
1144509061
Voetbal

’Blij terug te zijn na vreemd jaar in Amerikaanse MLS’

sc Heerenveen presenteert Siem de Jong

Presentatie van de nieuwe aanwinst van sc Heerenveen, Siem de Jong.

Presentatie van de nieuwe aanwinst van sc Heerenveen, Siem de Jong.

Siem de Jong heeft zich vrijdagmiddag voor anderhalf seizoen aan sc Heerenveen verbonden. De 31-jarige aanvallende middenvelder geeft op het clubkanaal aan blij weer terug te zijn in Nederland. „Ik ben blij dat ik hier ben”, aldus De Jong, die een vreemd jaar in de Amerikaanse competitie achter de rug heeft. „Met alles wat er speelde wilde ik terug naar Nederland, voor mij is dit een superoplossing.”

Presentatie van de nieuwe aanwinst van sc Heerenveen, Siem de Jong.

Presentatie van de nieuwe aanwinst van sc Heerenveen, Siem de Jong.

Sinds zijn contract bij FC Cincinnati vorige maand niet werd verlengd, zat zesvoudig international De Jong zonder club. „Afgelopen jaar was voor iedereen een vreemd jaar, voor mijzelf ook. Ik ging in februari richting de Verenigde Staten met het idee dat het seizoen zou beginnen. Maar toen ging alles dicht.”

Het seizoen in de Amerikaanse competitie werd in toernooivorm in een ’bubbel’ in Orlando hervat. „Ik heb de MLS niet beleefd zoals ik vooraf graag wilde”, zegt de oud-speler van onder meer Ajax, PSV en Newcastle United over die periode. „Ondanks alles was het een prima tijd. Het seizoen in de VS stopte in november, dus ik ga de komende tijd gebruiken om in januari weer fit te zijn.”

Heerenveen is bovendien geen onbekend terrein voor De Jong. „Mijn oma woont hier en mijn vader komt uit de buurt vandaan. De club heeft iets speciaals binnen mijn familie.”

Technisch manager Gerry Hamstra van de Friezen is blij met de komst van De Jong. „Je kijkt altijd om je heen naar versterkingen voor je selectie”, zegt Hamstra op de clubwebsite. „Siem is een absolute buitenkans. Met zijn voetballend vermogen en persoonlijkheid is Siem een zeer welkome versterking. Hij beschikt over een geweldige staat van dienst en brengt een karrenvracht aan ervaring met zich mee. Wij zijn trots dat hij voor ons heeft gekozen.”

De in Zwitserland geboren De Jong speelde in november 2013 zijn laatste van zes interlands voor Oranje tijdens de oefenwedstrijd tegen Colombia (0-0).