Sport/Voetbal
114722878
Voetbal

Spelersvakbond: ’Maatregelen redelijk compromis voor voetballers’

VVCS-voorzitter Evgeniy Levchenko.

VVCS-voorzitter Evgeniy Levchenko.

ZEIST - De spelersvakbonden VVCS en ProProf zijn tevreden over het akkoord dat ze hebben gesloten met de FBO, de Federatie van Betaald voetbal Organisaties.

VVCS-voorzitter Evgeniy Levchenko.

VVCS-voorzitter Evgeniy Levchenko.

„We zijn tot een pakket maatregelen gekomen dat ons inziens gegeven de omstandigheden een redelijk compromis is”, zegt VVCS-voorzitter Evgeniy Levchenko.

Het pakket bestaat uit collectieve aanbevelingen en bindende afspraken. De betrokken partijen schatten de potentiële salarisreductie op 35 miljoen euro op jaarbasis.

„Wij zijn de eerste bedrijfstak in Nederland die met een collectief salarisoffer en een aanpassing van de cao komt”, aldus directeur Ko Andriessen van ProProf. „Het betaalde voetbal komt soms in een negatief daglicht, maar hiermee lopen we voorop en dat is toch een mooi signaal. Hopelijk is dit solidaire akkoord ook een voorbode voor de vervolgoverleggen van de KNVB en clubs om tot een noodfonds te komen.”

Sterkste schouders de zwaarste lasten

De spelers met de hoogste salarissen leveren het meeste in, maximaal 20 procent. „Het pakket bestaat - daar waar het gaat om het inleveren van een deel van het salaris - uit aanbevelingen, waarbij wij ervan uit zijn gegaan dat de sterkste schouders de zwaarste lasten zullen dragen”, aldus Levchenko. „Ik ben er trots op dat wij het zo hebben kunnen doen en dat de spelers hun verantwoordelijkheid pakken om zo een hele substantiële bijdrage te leveren aan het oplossen van de problemen.”

Mario Captein, directeur van de vakvereniging Coaches Betaald Voetbal, spreekt van „een harde en pijnlijke maatregel” voor alle werknemers in het betaalde voetbal, ook de trainers en coaches. „Maar volgens ons noodzakelijk en onvermijdelijk. Samen zijn wij verantwoordelijk voor een gezonde en goed functionerende bedrijfstak en dus moeten wij hier als partijen ook samen de schouders onder zetten.”