Sport/Tennis
114828
Tennis

Haase leidt Nederland naar play-off voor plaats in wereldgroep

Robin Haase

Robin Haase

Het Nederlands Daviscupteam kan zich gaan opmaken voor een play-off voor een plaats in de wereldgroep. Robin Haase bezorgde Oranje zondagmiddag in Zenica het beslissende punt tegen Bosnië-Herzegovina: 1-3. De 30-jarige Nederlander was Damir Dzumhur in vijf sets de baas: 7-5 6-3 6-7 (4) 2-6 6-4.

Robin Haase

Robin Haase

Haase had Nederland vrijdag via een zege op Mirza Basic op 1-0 gezet. Daarna had Dzumhur tegen Thiemo de Bakker de stand weer gelijkgetrokken. Zaterdag zette het dubbel van Haase en Jean-Julien Rojer het team van de debuterende captain Paul Haarhuis weer op voorsprong door een zege op het duo Basic/Tomislav Brkic.

Peptalk

Haase liet het zondag tegen Dzumhur na om het duel in drie sets te beslissen en stond zelfs toe dat de confrontatie uitmondde in een vijfsetter. In het derde bedrijf verspeelde de Hagenaar een 4-0 voorsprong en zag de Bosniër zelfs de winst pakken in de tiebreak. De set die daarop volgde, liet Haase lopen. Haarhuis nam de mondiale nummer 48 vervolgens mee de baan af voor een hoognodige peptalk. Die nam Haase ter harte: in de zevende game van de beslissende set brak hij Dzumhur voor de tweede keer en kon hij vervolgens, na bijna vier uur spelen, serveren voor de winst.

Bol van irritaties

De driedaagse confrontatie stond bol van de irritaties en woordenwisselingen. Ook zondag was de sfeer gespannen. In de vijfde set ging Dzumhur de confrontatie aan met Haase, Haarhuis en de umpire, nadat de Hagenaar volgens hem iets geroepen zou hebben. Haase bleef kalm en liet zich niet van de wijs brengen. Haarhuis keek enkel hoofdschuddend toe. Hij had het vrijdag ook al verbaal aan de stok gekregen met de Bosniër.

Na afloop noemde Haase de derde set de ommekeer van de wedstrijd. "Tot 4-0 zag je echt een heel hoog niveau van mij. Maar daarna verstap ik me, ik zak eigenlijk door mijn enkel heen. Dus deed ik het wat rustiger aan, omdat ik geen blessurebehandeling wilde aanvragen."

Nervositeit

Naar eigen zeggen begon Haase vanaf dat moment slecht te serveren. "Misschien was het de nervositeit, ik weet het niet. Maar het was een draai in de wedstrijd en dan gaat het publiek zich er ook weer mee bemoeien. Het is dan moeilijk om rustig te blijven, maar in de vijfde set had ik de rust weer gevonden."