Sport/Wielrennen
1149446523
Wielrennen

Debacle voor Jumbo-Visma en Primoz Roglic

Tom Dumoulin verbluft: ’Dit is een flinke klap’

Tom Dumoulin geeft alles in de tijdrit

Tom Dumoulin geeft alles in de tijdrit

LA PLANCHE DES BELLES FILLES - „Dit zagen we niet aankomen.” Tom Dumoulin was net als vele Tourvolgers verbluft met de afloop van de 20e en voorlaatste etappe van de Tour de France. Niet zijn kopman Primoz Roglic maar diens jonge landgenoot Tadej Pogacar gaat de Tour de France winnen na een spectaculaire zege in de individuele tijdrit.

Tom Dumoulin geeft alles in de tijdrit

Tom Dumoulin geeft alles in de tijdrit

De rouw was groot bij team Jumbo-Visma. „Hier hadden we geen rekening mee gehouden, dit is een flinke klap”, zei Dumoulin, die zelf goed was voor de tweede tijd.

„Wat moet ik zeggen? Het is gebeurd. Ik zou niet weten hoe Pogacar hier een minuut sneller omhoog is gereden dan ik”, zei Dumoulin na de rit over ruim 36 kilometer waarvan de laatste 9 omhoog liepen. „Er was niks mis met Roglic. Hij voelde zich prima en wordt vijfde. Het is misschien niet de tijdrit van zijn leven, maar ook niet zo slecht. Hij wordt op waarde geklopt.”

De ploeg van Jumbo-Visma probeert Primoz Roglic te steunen.

De ploeg van Jumbo-Visma probeert Primoz Roglic te steunen.

Of Roglic misschien te lijden had gehad onder de druk nadat hij al bij het eerste meetpunt achterop was geraakt, wist Dumoulin niet. „Ik weet alleen dat ik nooit tussentijden wil horen. Dat leidt mij af. Maar ik weet niet hoe hij ermee omgaat.”

Aan zijn eigen prestatie, die hem plots weer in beeld brengt als kanshebber voor het podium op de tijdrit bij de WK komende week, wilde de Limburger niet te veel woorden vuil maken. „Toen ik finishte dacht ik dat mijn tijd misschien nog genoeg zou zijn voor de winst, maar Pogacar was vandaag gewoon veel te sterk. Het was een totaal ander niveau. Maar mijn prestatie doet er hier niet toe, we verliezen de Tour. Daarover ben ik gewoon zeer teleurgesteld. Ik heb goed gereden, maar vandaag heb ik daar niets aan.”

Van Aert keek met pijn in zijn ogen naar verliezende Roglic

Wout van Aert finishte zaterdag als vierde in de tijdrit van de Tour, maar dat deed er na afloop niet toe. Zijn kopman Primoz Roglic verspeelde de eindzege in de Tour aan Tadej Pogacar. „Ik ben enorm teleurgesteld”, zei de Belg van Jumbo-Visma na afloop. „Ik zag op tv hoe Primoz draaide. Het deed pijn aan mijn ogen om hem zo te zien.” Van Aert reed de hele Tour in dienst van de Sloveen maar won ook twee ritten. „Dit hadden we totaal niet verwacht. We hebben hier drie weken naartoe gewerkt en we verliezen de Tour.”

„Het is een volledige verrassing. Hij was ontspannen zoals altijd. Niets wees erop dat het nog mis kon gaan. We dachten dat zijn voorsprong (57 seconden) voldoende was. Ik ben verrast dat hij minder was. We waren klaar om het af te maken maar stuiten op een onvoorstelbaar sterke Pogacar.”

„We hebben hier drie weken hard gewerkt, zijn drie weken geconcentreerd geweest”, vervolgde Van Aert. „Alles liep eigenlijk perfect en we waren klaar om het te gaan vieren. Dit komt even heel hard aan, maar we moeten onszelf niets verwijten. Primoz moet zich ook niets verwijten, hij heeft fantastisch zijn best gedaan.”

Bekijk hier de uitslagen, het etappeschema en de standen in diverse klassementen in de Tour de France.