Nieuws/Sport
1152006414
Sport

’Td’ Joop Alberda op tribune in Florence

Volleybalbond in zee met Italiaan Caprara

Gianni Caprara ligt op pole position in de race voor de baan als bondscoach in Nederland.

Gianni Caprara ligt op pole position in de race voor de baan als bondscoach in Nederland.

AMSTERDAM - Gianni Caprara wordt de nieuwe bondscoach van de nationale volleybalploeg (vrouwen). Dit als opvolger van de ontslagen Jamie Morrison. De 56-jarige Italiaan moet Oranje via het laatste olympisch kwalificatietoernooi naar de Spelen van Tokio leiden.

Gianni Caprara ligt op pole position in de race voor de baan als bondscoach in Nederland.

Gianni Caprara ligt op pole position in de race voor de baan als bondscoach in Nederland.

Caprara is momenteel clubcoach bij het Italiaanse Il Bisonte Firenze, waar de Nederlandse speelsters Laura Dijkema en Nika Daalderop actief zijn. Bronnen binnen het Italiaanse volleybal melden dat deze ervaren trainer op pole position ligt in de race voor de baan als bondscoach van de Nederlandse vrouwen.

Caprara, die er nooit een geheim van heeft gemaakt dat hij met de Nederlandse ploeg wil werken, ontkende niet. „U moet zich tot de Nederlandse federatie wenden”, liet hij weten. „Ik focus me op mijn ploeg hier, we hebben vandaag een wedstrijd.”

Het was geen toeval dat Joop Alberda, de technisch directeur van de Nederlandse volleybalbond, gisteren bij de wedstrijd tussen Firenze en Brescia op de tribune zat. „Ik spreek met velen”, verklaarde Alberda zijn aanwezigheid. Hij ontkende niet in gesprek te zijn met Caprara, maar probeerde de aandacht af te leiden door te melden dat hij woensdag naar Amerika reist. En daarna misschien nog naar Brazilië.

De Nederlandse volleybalploeg zit in de problemen. Oranje werd tijdens de Olympische Spelen in Rio de Janeiro vierde en haalde die klassering ook bij de WK van vorig jaar in Japan. Maar dit jaar presteerde Nederland zeer teleurstellend. Bij het eerste olympische kwalificatietoernooi op Sicilië werd het beslissende duel met 3-0 van Italië verloren en tijdens het EK ging het in de kwartfinale tegen Turkije faliekant mis.

Mede door deze tegenvallers werd Morrison op 5 oktober ontslagen. Inmiddels is duidelijk dat Caprara, die van 2005 tot en met 2008 de Russische nationale ploeg naar successen leidde, bij de Nederlandse bond in diensttreedt.

Caprara was begin 2017 ook al eens een voorname kandidaat om bondscoach te worden van de Nederlandse vrouwenploeg. Hij kwam naar Nederland voor een gesprek met de toenmalige technisch directeur Bram Ronnes, maar die koos toen voor de veel minder ervaren Amerikaan Morrison, die dus de opvolger werd van de plotseling naar Turkije vertrokken succescoach Giovanni Guidetti.