Nieuws/Sport
115283542
Sport

WHO: doorgaan Spelen is zaak voor IOC en Japan

Het olympische stadion in Tokio.

Het olympische stadion in Tokio.

Wereldgezondheidsorganisatie WHO heeft zich vrijdag niet uitgesproken over de vraag of er reden is de Olympische Spelen van Tokio af te gelasten of te verplaatsen vanwege het coronavirus.

Het olympische stadion in Tokio.

Het olympische stadion in Tokio.

Volgens topfunctionaris Mike Ryan is een besluit daarover een zaak voor het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en het gastland Japan.

Eerder op de dag meldde John Coates, hoofd van IOC’s coördinatiecommissie, vanuit Tokio dat hij vanuit de gezondheidsorganisatie op informele basis had vernomen dat er „geen reden is een noodplan te maken om de Spelen niet door te laten gaan of te verplaatsen.”

De Olympische Spelen beginnen op 24 juli. In Japan zijn de gezondheidstests geïntensiveerd nadat er voor het eerst een met het virus besmet persoon is overleden en nieuwe gevallen, onder meer een dokter en een politie-agent, zijn gemeld.

Volgens Ryan is er vanuit de WHO geen advies gegeven, wel kan de organisatie worden geraadpleegd voor de beoordeling van de risico’s. We zijn graag bereid met onze expertise iedereen bij te staan. Maar het is niet aan ons te beslissen over het al dan niet doorgaan van welk evenement dan ook.”

De uitbraak van het virus in de Chinese stad Wuhan heeft al tot tal van afgelastingen geleid van sportevenementen in China en enkele andere landen in het verre oosten. Daaronder waren olympische kwalificatietoernooien voor boksers en badmintonners die in China zouden worden gehouden.