Sport/EK voetbal
1155627700
EK voetbal

Denen overmand door emoties: ’Geweldig om meteen wat van Christian Eriksen te horen’

Een emotionele Andreas Christensen na afloop van het duel.

Een emotionele Andreas Christensen na afloop van het duel.

De vreugde was enorm in stadion Parken in Kopenhagen na de winst van Denemarken op Rusland (4-1). De Denen kwalificeerden zich daardoor voor de achtste finales. „We hebben ongelooflijk veel steun gekregen van de fans, ik heb daar geen woorden voor”, zei Andreas Christensen, de maker van de 3-1 die werd uitgeroepen tot man van de wedstrijd.

Een emotionele Andreas Christensen na afloop van het duel.

Een emotionele Andreas Christensen na afloop van het duel.

De verdediger van Chelsea vormde na zijn doelpunt met zijn vingers de cijfers 1 en 0, die samen het rugnummer vormen van Christian Eriksen. De Deense spelbepaler zakte bij de eerste wedstrijd op het EK tegen Finland op het veld in elkaar en moest gereanimeerd worden. In Parken vloeiden toen tranen van verdriet en ontzetting. Ruim een week later was de vreugde in hetzelfde stadion enorm, zowel op het veld als op de tribunes.

„De fans werden gek, dat was fantastisch om mee te maken”, zei de 20-jarige Mikkel Damsgaard, die de 1-0 maakte. Yussuf Poulsen, die de voorsprong verdubbelde, zei: „Fantastische sfeer, fantastische wedstrijd. Als voetballer, vooral uit Denemarken, kan je niet vaak zo’n overwinning op een groot toernooi vieren.”

Christian Eriksen

Christian Eriksen deelde thuis op de bank mee in de vreugde van het Deense team over het bereiken van de achtste finales op het EK voetbal. De onfortuinlijke spelverdeler, die in de openingswedstrijd een hartstilstand kreeg en gereanimeerd moest worden, was de eerste die zijn ploeg feliciteerde met de zege van 4-1 op Rusland. „Christian stuurde meteen een bericht in onze groepsapp. Het was geweldig om meteen wat van hem te horen”, zei verdediger Jens Stryger Larsen.

Er was in zekere zin sprake van een stunt, want de Denen leken na nederlagen tegen Finland (0-1) en België (1-2) kansloos voor een verder verblijf op het EK. De zorgen om de gezondheid van Eriksen drukten op het gemoed van de spelers. Maar in de derde en laatste groepswedstrijd tegen Rusland richtte de ploeg zich alsnog op. „Onze fans gaven ons vleugels. Zonder hen was dit niet mogelijk”, reageerde de Deense bondscoach Kasper Hjulmand. „Ik hoopte echt op een magische avond als deze. Deze spelers hebben zich in het hart van de Denen gevoetbald. Het zijn idolen geworden voor jonge jongens en meisjes. Ik ben zo gelukkig.”