Sport/Autosport
1157038360
Autosport

Red Bull-rijder kan in volgende race al kampioen worden

Max Verstappen met twee vingers in de neus naar elfde zege van seizoen, punten voor Nyck de Vries

Max Verstappen komt als eerste over start/finish.

Max Verstappen komt als eerste over start/finish.

Max Verstappen heeft zondag in Monza zijn elfde zege van het seizoen en zijn vijfde op een rij veroverd. De 24-jarige Nederlander heeft daardoor nog steeds zicht op het record van Michael Schumacher en Sebastian Vettel, die beiden ooit 13 keer als winnaar over de streep kwamen in één jaar. Bovendien - en veel belangrijker - kan Verstappen tijdens de volgende race, over drie weken in Singapore, al zijn tweede wereldtitel in de wacht slepen. Nyck de Vries finishte bij zijn debuut als negende.

Max Verstappen komt als eerste over start/finish.

Max Verstappen komt als eerste over start/finish.

Verstappen begon de Grand Prix van Italië vanwege een gridstraf als zevende. Op voorhand sprak hij uit dat een overwinning gezien de snelheid van zijn bolide niet uit te sluiten viel en tijdens de race bleek dat geen grootspraak. Zonder veel problemen reed de Red Bull-coureur naar de overwinning.

Verstappen had voor de race een ontmoeting met Sylvester Stallone. Waar de Amerikaanse acteur in met name zijn Rocky-films veel tegenslagen moest overwinnen, verloopt het huidige seizoen crescendo voor de Limburger. Niet alleen rijdt de regerend wereldkampioen en WK-leider zelf foutloos in de rondte, ook zijn team doet tot dusver vrijwel alles goed. Iets dat niet kan worden gezegd van Ferrari. Tot afgrijzen van de tifosi maakte de van pole gestarte Charles Leclerc in Monza - mede door een alternatieve tactiek - geen schijn van kans. De Monegask finishte als tweede, nadat de race als anticlimax achter de safety car finishte. Mercedes-coureur George Russell werd derde.

Sylvester Stallone en Max Verstappen voor de race.

Sylvester Stallone en Max Verstappen voor de race.

Start

Verstappen schoot op de hogesnelheidsbaan nabij Milaan als een duveltje uit een doosje bij de start. Hij nam direct de dramatisch gestarte Lando Norris (McLaren) te grazen en kwam na het eerste rondje als vierde over de meet. In de chicane na het lange rechte stuk knalde hij direct ook voorbij aan Daniel Ricciardo, waarmee hij de derde plaats overnam. Nummer twee George Russell moest er even later ook aan geloven.

Al vroeg in de race ging Leclerc tijdens kortstondige virtuele safety car, die ontstond na een uitvalbeurt van Sebastian Vettel, naar binnen voor nieuwe banden. Het leverde Verstappen in de twaalfde van 53 ronden de leiding op. De Nederlander reed vervolgens dertien ronden langer door, voordat hij de pit indook en net als Leclerc overstapte van de zachte naar de medium-band. Met het verschil dat zijn rubber veel nieuwer was. Verstappen reed daardoor snel naar Leclerc toe.

Charles Leclerc in het begin van de race, met Max Verstappen in zijn kielzog.

Charles Leclerc in het begin van de race, met Max Verstappen in zijn kielzog.

In de 34e ronde dook Leclerc voor een tweede keer naar binnen, waardoor zijn tot vier seconden teruggelopen voorsprong veranderde in een achterstand van bijna twintig tellen. In de negentien ronden die resteerden leek de Ferrari-rijder het gat niet meer te kunnen overbruggen, maar door een uitvalbeurt van Daniel Ricciardo met een safety car tot gevolg, werd het toch nog spannend. Zowel Verstappen als Leclerc dook naar binnen voor nieuwe banden, om maximaal te kunnen presteren in de strijd om de zege, maar de safety car bleef lang buiten waardoor de race niet meer werd hervat en Verstappen zonder zorgen naar de zege rijdt.

Nyck de Vries hoorde pas zaterdagochtend dat hij zondag moest racen.

Nyck de Vries hoorde pas zaterdagochtend dat hij zondag moest racen.

Nyck de Vries

De Vries kan terugkijken op een sterk debuut. De coureur uit Friesland begon de race pal naast Verstappen als achtste en kende een solide start. Hij behield zijn positie en hield in de openingsfase prima stand in de top tien. Na zijn pitstop viel de coureur uit Friesland terug naar de veertiende plek. In het restant van de race vocht hij vrijwel constant duels uit met andere coureurs en uiteindelijk finishte hij als negende, wat hem twee punten opleverde. De Vries werd bovendien tot driver of the day uitgeroepen. Alex Albon, die door de Nederlander werd vervangen, behaalde tot dusver vier punten voor Williams dit seizoen. Nicolas Latifi die zondag vijftiende werd, is nog puntloos.

Carlos Sainz

Carlos Sainz leverde een huzarenstukje af op Monza. De Spanjaard van Ferrari, die vanwege gridstraffen als 18e startte, sneed in de openingsfase als een mes door de boter en eindigde uiteindelijk als vierde.