Nieuws/Sport
1157365341
Sport

Turk Tasdemir in halve finale te sterk

Dick Jaspers moet wereldtitel inleveren voor brons

Dick Jaspers.

Dick Jaspers.

Dick Jaspers zal nog minimaal een jaar moeten wachten op zijn zesde wereldtitel driebanden. De halve finale in het Zuid-Koreaanse Donghae is het eindstond voor hem geworden. Hij verloor van Turkse topspeler Tayfun Tasdemir met 50-47. (2.500/2.358). Tasdemir staat voor de eerste keer in de finale van een wereldkampioenschap.

Dick Jaspers.

Dick Jaspers.

De eindfase van deze partij was een script voor een thriller en stond bol van de spanning bij beide spelers. Maar het was Tasdemir die met deze zege een finaleplaats wist af te dwingen. Hij speelt vandaag tegen de winnaar van de partij tussen de Belg Eddy Merck en de Spanjaard Ruben Legazpi.

Beide spelers gingen redelijk van start en na vijf beurten gaf het scorebord 14-13 voor de titelverdediger aan. Daarna wist de Brabander vijf beurten op rij geen punt te maken en ook Tasdemir wist maar drie punten te maken.

De 13e beurt was voor Tasdemir het keerpunt in de partij. Met een fraaie serie van 13, gevolgd in de 15e beurt 9 stond er 39-28 in zijn voordeel op het scorebord.

Jaspers wist in de volgende beurt zijn achterstand te verkleinen en maakte ook een serie van 9 en stond er 37-39 in Turks voordeel op het scorebord.

Fraaie serie

Opnieuw de Turkse speler met een serie van 5 zijn voorsprong uit te bouwen en bracht daarmee de stand op 45-37.

De nummer één van de wereldranglijst gaf zich echter nog niet gewonnen en met een fraaie serie van vijf in de 18e beurt was de stand 42-45 in Turks voordeel.

Ondanks de sfeerloze sporthal en was er maar een handjevol publiek, liep de spanning hoog op. Jaspers mist in de 19e beurt en Tasdemir wist twee driebanders te maken en was de stand 47-42 in zijn voordeel. Weer toont Jaspers veerkracht en produceert een serie van vijf (in de 20e beurt) en geeft het scorebord 47-47 aan.

Een misser in de 21e beurt doet de titelverdediger de das om als Tasdemir de resterende drie punten laat noteren. De Brabander is door dit verlies zijn titel kwijt. Hij blijft wel nummer één op de wereldranglijst.

Trots

,,Ik ben trots dat ik zover ben gekomen op het wereldkampioenschap, met de beste spelers van de wereld en zo ver van huis. Het is nu de vijfde keer dat ik een halve finale van een groot toernooi verlies en elke keer was ik er heel dichtbij. Dit bewijst hoe sterk er gespeeld wordt en hoe hoog het niveau is.”

,,Een klein foutje kan je de das om doen en beetje geluk of pech telt zeker mee in deze biljartdiscipline. Ik ben ook trots om te laten zien dat het huidige driebanden pure topsport is geworden en dat het steeds meer erkend wordt. De halve finale was van hoog niveau en elk klein foutje van mij werd genadeloos afgestraft door Tasdemir. Maar ik bleef volhouden tot het einde en ik had de 48e carambole eigenlijk kunnen maken, maar hij kwam net in een verkeerde lijn en maakte mijn tegenstander het uit met een serie van drie.”