Sport/WK voetbal
1157917686
WK voetbal

Thiago Silva bedroefd, maar verwijt Brazilië niets: ’Geluk niet aan onze kant’

Thiago Silva (l) troost Neymar.

Thiago Silva (l) troost Neymar.

Aanvoerder Thiago Silva probeerde de realiteit onder ogen te zien, na de nederlaag (na strafschoppen) van Brazilië in de kwartfinale van het WK tegen Kroatië. „Het is moeilijk, heel moeilijk. We zijn bijzonder bedroefd, maar het is nu eenmaal zo. Het leven gaat door, ook nu het toernooi voor ons voorbij is.”

Thiago Silva (l) troost Neymar.

Thiago Silva (l) troost Neymar.

„Ik ben trots op al onze spelers”, zei de verdediger van de Engelse club Chelsea. „We hebben er alles aan gedaan en verloren omdat we het geluk niet aan onze kant hadden. Dat is jammer, maar zo is voetbal nu eenmaal. We hoeven onszelf echter niets te verwijten.”

Brazilië kwam in extra tijd op voorsprong dankzij Neymar, maar moest kort voor het eindsignaal de gelijkmaker toestaan. „We hadden de zege binnen handbereik”, aldus Casemiro, tegenwoordig middenvelder van Manchester United. „En dan geven we het weg. Niet te geloven. Vier jaar hebben we naar dit toernooi toegewerkt en dan laten we alles door onze vingers glippen. Ik kan er nog geen woorden voor vinden.”

Tite

De Braziliaanse bondscoach Tite zei na de nederlaag tegen Kroatië in de kwartfinales van het WK in Qatar ook zijn spelers niets te verwijten. „Ik ben trots op ze en dat weten ze. Dit verlies doet daar niets aan af. Ik respecteer het resultaat. Het is niet anders.” De trainer had voor het toernooi al aangegeven dat hij na het WK zou stoppen.

Tite kreeg wel kritiek. Het spel van Brazilië werd onder meer ongeorganiseerd genoemd. De 61-jarige bondscoach deed dat af als onzin. „We hebben goed gespeeld en vooral na de rust de tegenstander voortdurend onder druk gezet. We hadden verdiend te winnen, maar waren in de slotfase wat onfortuinlijk. Dat gebeurt soms.”

Na twee gemiste strafschoppen waren de Brazilianen uitgeschakeld. Kroatië benutte er vier. Specialist Neymar kwam niet eens aan het nemen van een penalty toe. „Hij was aangewezen om de vijfde te nemen”, verduidelijkte Tite. „Dat is vaak de beslissende penalty. Dan heb je iemand nodig van wie je echt zeker bent. Helaas hoefde hij niet meer in actie te komen.”

Terugblikken op zijn loopbaan als bondscoach wilde Tite nog niet. „De geschiedenis bepaalt straks wel wat mijn waarde voor het voetbal van ons land is geweest.”

Trots

Bondscoach Zlatko Dalic van Kroatië was enthousiast. „We zijn heel, heel trots. Voor de tweede opeenvolgende keer staan we in de halve finale van een WK, mijn spelers worden nu helemaal gek. Wat ze hebben gepresteerd is ook bijna onmogelijk. We kwamen terug uit een verloren positie. Ik denk dat iedereen nu wel weet dat je Kroatië nooit moet onderschatten. Maar wat ons betreft is dit nog niet het einde. We willen meer dan de halve finale.”