Sport/Voetbal
1160274313
Voetbal

FC Twente wil gram halen: ’We gaan erop klappen’

Peet Bijen tijdens de laatste editie van FC Twente-Heracles (2-1).

Peet Bijen tijdens de laatste editie van FC Twente-Heracles (2-1).

ALMELO/HENGELO - Na een jaar zonder Twentse derby is de burenruzie tussen FC Twente en Heracles Almelo terug op het programma. Een getergde thuisploeg wil vanavond de oude verhoudingen herstellen en zijn gram halen na alle meesmuilende reacties vanuit Almelo, toen het grote FC Twente twee seizoenen geleden degradeerde naar de Keuken Kampioen Divisie. „We gaan erop klappen. Zeker weten. En we gaan laten zien wie de baas is thuis”, aldus doelman Joël Drommel.

Peet Bijen tijdens de laatste editie van FC Twente-Heracles (2-1).

Peet Bijen tijdens de laatste editie van FC Twente-Heracles (2-1).

Niet veel spelers in de huidige FC Twente-selectie hebben de pijnlijke degradatie meegemaakt, maar diegenen die er wel bij waren, zijn het leedvermaak vanuit Almelo niet vergeten. „Blijkbaar genieten sommige mensen daarvan. Dat moeten ze dan maar doen. Maar ik hoop dat er bij de derby minder voor hen te genieten valt. Het zou extra lekker zijn als we die wedstrijd nu weer kunnen winnen”, aldus Peet Bijen.

Pas tweemaal wist Heracles een derby in Enschede naar zich toe te trekken. In 1985 en in 2012. Bij die laatste gelegenheid was de nu 31-jarige Tim Breukers van de partij als Heraclied. De rechtsachter, die later nog drie seizoenen voor FC Twente zou uitkomen maar alweer jarenlang terug is in Almelo, heeft mooie herinneringen aan die wedstrijd. „Dat was ook op een vrijdagavond, het werd 2-3. Dat maakte wel wat los. Bij de terugreis stonden er mensen langs de snelweg en toen we bij het stadion aankwamen, was het één groot feest. Daar willen we nu weer voor zorgen.”

Breukers en Bijen zijn zeldzame tukkers in de selecties van Heracles en FC Twente. Toch denkt de uit Duitsland afkomstige Heracles-trainer Frank Wormuth dat de derby wel degelijk leeft in zijn groep. „Elke speler weet wat een derby is en hoe belangrijk dat is. Allemaal hebben we derby’s meegemaakt. In mijn geval bijvoorbeeld Union Berlin-Hertha BSC. En vraag Lennart Czyborra maar eens naar Schalke 04-Borussia Dortmund.”

FC Twente-trainer Gonzalo Garcia, die een Spaans-Uruguayaanse achtergrond heeft, kent de Twentse derby uit eigen ervaring. „Als speler van Heracles heb ik de derby eenmaal gespeeld. We verloren met 2-1, maar ik scoorde wel. Dat was tegen Sander Boschker, onze keeperstrainer. Ik heb er in de voorbereiding op de wedstrijd niet de nadruk op gelegd dat dit een derby is. Als de spelers in een uitverkocht stadion het veld opgaan, dan voelen ze wel dat het een bijzondere avond is.”