Sport/Schaatsen
1163969792
Schaatsen

Roest troeft Canadezen af en pakt wereldbeker

Patrick Roest heeft voor de eerste keer in zijn carrière de wereldbeker op de lange afstanden veroverd.

De 24-jarige schaatser van Team Jumbo-Visma bleef in een persoonlijk gevecht met zijn naaste belager Danila Semerikov fier overeind. In een goed opgebouwde rit reed hij in het tweede deel gestaag weg bij de Rus. Roest finishte in een tijd van 6.11,15.

In de resterende twee ritten kon onder anderen wereldkampioen en wereldrecordhouder Ted-Jan Bloemen namens Canada daar niet meer aan tippen. Voor Roest was het zijn vierde wereldbekerzege dit seizoen op de 5000 meter. In Nagano in december ontbrak hij en toen won Semerikov.

Roest pakte tevens goud op de 10.000 meter tijdens de wereldbeker in Kazachstan. Met zijn afsluitende triomf in Thialf bleef hij dit seizoen ongeslagen op de lange afstanden in de wereldbeker.

Roest faalde bij de WK afstanden vorige maand in Salt Lake City nog op alle fronten. Met zijn derde opeenvolgende wereldtitel allround vorig weekeinde in Hamar sloeg hij al hard terug.

De Canadees Graeme Fish eindigde in Heerenveen als tweede in 6.12,83 en Bloemen belandde met 6.13,72 op de derde plek. Jorrit Bergsma kwam niet verder dan de vijfde plaats (6.16,43). Marcel Bosker reed de zevende tijd (6.17,89).

Geen Sven Kramer

Sven Kramer ontbrak voor eigen publiek. De drievoudig olympisch kampioen op de 5000 meter kwam door rugproblemen amper in actie in het eerste deel van het seizoen. Daardoor kon hij zich niet plaatsen voor de wereldbekerfinale.

Roest verdiende met zijn triomf in Thialf een bedrag van 20.000 dollar: 15.000 voor de eindzege in het wereldbekerklassement en 5000 voor de ritzege in de finale. Hij komt zondag ook nog in actie op de 1500 meter.