Sport/Voetbal
1168520455
Voetbal

Systeemexperiment krijgt langzaam vorm

Costa Rica in de Galgenwaard heerlijk hapje voor de Oranje Leeuwinnen

Een simpele overwinning voor de Leeuwinnen in Utrecht.

Een simpele overwinning voor de Leeuwinnen in Utrecht.

UTRECHT - Oefening baart kunst. De Oranje Leeuwinnen hebben met de nieuwe 5-3-2 strijdwijze geen spaan heel gelaten van Costa Rica, net als Nederland volgend jaar participant op het WK in Australië en Nieuw-Zeeland. In de vierde wedstrijd onder Andries Jonker werd een vette zege behaald die eigenlijk nog ruimer had moeten uitvallen: 4-0.

Een simpele overwinning voor de Leeuwinnen in Utrecht.

Een simpele overwinning voor de Leeuwinnen in Utrecht.

Zonder de vrijaf gegeven Vivianne Miedema en Jill Roord en de geblesseerden Damaris Egurrola, Lieke Martens en Kika van Es, speelde het Nederlands elftal desondanks een behoorlijke wedstrijd. Het jonge team, hier en daar aangelengd met wat routiniers, maakte een gretige indruk in een stadion dat wel eens voller heeft gezeten bij een duel van de Nederlandse vrouwen.

De wedstrijd stond in het teken van het verder inslijpen van het in oktober tegen Noorwegen geïntroduceerde 5-3-2-systeem. In tegenstelling tot het bewuste duel in Den Haag, toen de nieuwe strijdwijze door zenuwen (volgens Jonker) al na 22 minuten overboord werd gegooid, kreeg het 5-3-2 ditmaal meer kans.

Wingback Brugts

De meest opvallende positie was die van Esmee Brugts, die op de linkerflank als wingback fungeerde. Het betekende dat het groeibriljantje van Oranje als een veredelde linksbuiten naar hartenlust acties kon maken.

De eerste geslaagde dribbel van Brugts, afgerond met een voorzet op Victoria Pelova, leverde bijna het eerste doelpunt van de aanval op. Pelova lepelde de bal over twee tegenstanders en volleerde loeihard op doel. Daniela Solera tikte de bal knap uit haar doel, maar uit de corner die volgde bleef ze als een standbeeld op de doellijn staan. Daardoor kon captain Daniëlle van de Donk, met 1.60 meter de kleinste Leeuwin, ongehinderd de 1-0 binnenkoppen, haar 34e in dienst voor volk en vaderland.

Dominique Janssen was goed voor 2-0.

Dominique Janssen was goed voor 2-0.

Dekselse vijf minuten

Hoewel Costa Rica wel degelijk een WK-ticket heeft weten te bemachtigen, slaagde de Latijns-Amerikaanse brigade er nauwelijks in om over de middenlijn te komen. Met nog drie doelpogingen bleef Pelova de gevaarlijkste Oranje-speelster, terwijl Brugts met gevoel in de lange hoek probeerde te krullen. Het scheelde niet veel.

Het duel met de nummer 37 van de wereld dreigde met een karige 1-0 stand de rust in te gaan, maar toen vielen er binnen vijf dekselse minuten maar liefst drie goals. Dominique Janssen tikte uit de derde corner de 2-0 langs Solera, Fenna Kalma pakte een cadeautje van Kataherine Alvarado dankbaar uit (3-0) en Brugts pegelde de 4-0 ruststand in de touwen, na een goede actie van Kerstin Casparij over de achterlijn.

Drie wissels

In de tweede helft trok Oranje wederom ten strijde, maar zonder Van de Donk, Brugts en Jackie Groenen. Zij werden vervangen door Sherida Spitse, Jill Baijings en Lynn Wilms. Het scheelde niet veel, of binnen vijf minuten was de score 5-0, nadat Marilenis Oporta bijna in eigen doel schoot. De paal redde haar.

Het bleef kansen regenen, waarbij Kalma met iets meer rust haar doelpuntenproductie in Oranje flink had kunnen opschroeven. Jonker bleef wisselen, gunde sommige speelsters nog wat speeltijd en een interland, maar gescoord werd er niet meer in Utrecht door de Leeuwinnen, die komende dinsdag in Zwolle meer tegenstand kunnen verwachten van Denemarken.

Jonker tevreden

Bondscoach Andries Jonker was „zeer tevreden” over het spel van de Nederlandse voetbalsters in de oefeninterland tegen Costa Rica. De ’Leeuwinnen’ wonnen in Utrecht met 4-0 van het land dat volgend jaar ook meedoet aan het WK. „We hebben gewonnen, goed gespeeld en ik heb veel speelsters aan het werk kunnen zien. Alle doelstellingen zijn dus gerealiseerd”, zei Jonker bij ESPN.

„De vorige keer gierden de zenuwen door de keel, het ging toen niet. Op de training was toen wel al sprake van een goede uitvoering en deze week weer. Dit keer kwam het er ook in de wedstrijd uit. We speelden in een veel te hoog tempo voor Costa Rica en lieten de bal steeds snel van kant naar kant gaan. Na een half uur was het voor hen over.”

In de laatste minuten voor rust liep Oranje uit van 1-0 naar 4-0. Het vierde doelpunt werd na een actie van de rechtervleugelverdediger Kerstin Casparij gemaakt door Esmee Brugts, die de linkerkant bestreek. „Een geweldige goal”, aldus Jonker. „Dit systeem gaat na vanavond zeker niet de prullenbak in. Dit moet een alternatief zijn, dat zijn we nu aan het uitzoeken. Dat we Costa Rica zo makkelijk wegzetten, is bemoedigend.”

De voetbalsters oefenen dinsdag in Zwolle tegen Denemarken. Het is onzeker of de Deense sterspeelster Pernille Harder dan meedoet. De aanvalster van Chelsea viel vrijdag in het met 2-1 gewonnen duel met Zwitserland geblesseerd uit. Signe Bruun maakte de Deense doelpunten.