Nieuws/Sport
117040673
Sport

Maanden aan kant met gescheurde kruisband

Drama voor Nederlandse skiester Adriana Jelinkova

Adriana Jelinkova

Adriana Jelinkova

Skiester Adriana Jelinkova komt voorlopig niet in actie. De 25-jarige Nederlandse kwam zondag tijdens een wereldbekerwedstrijd in Kranjska Gora in Slovenië ten val en werd met een brancard afgevoerd.

Adriana Jelinkova

Adriana Jelinkova

Onderzoek in het ziekenhuis wees uit dat ze haar voorste kruisband heeft gescheurd. Wopke de Vegt, technisch directeur van de Nederlandse skibond, heeft dat vernomen van de familie van Jelinkova.

Voor het herstel staat 6 tot 9 maanden. Jelinkova wordt maandag of dinsdag in Innsbruck geopereerd en hoopt op tijd hersteld te zijn voor de Olympische Spelen, die over ruim een jaar in Peking zijn. De skiester had zich juist zaterdag geplaatst voor dat evenement. Jelinkova eindigde als elfde op de reuzenslalom van Kranjska Gora.

Na haar historische tiende plaats in november op de parallel reuzenslalom in Lech voldeed ze daarmee aan de kwalificatie-eisen van NOC*NSF voor deelname aan de Winterspelen van 2022, al moet de sportkoepel de nominatie nog bekrachtigen. Als dat gebeurt is Jelinkova de eerste alpineskiester die Nederland op de Olympische Spelen gaat vertegenwoordigen sinds Margriet Prajoux-Bouma in Oslo in 1952.