Sport/Tour de France
1174489753
Tour de France

Ben O’Connor wint met knappe solo in de Tour de France

Ben O’Connor

Ben O’Connor

Tignes - Ben O’Connor heeft de negende rit in de Ronde van Frankrijk gewonnen. De klimmer van AG2R Citroën reed op de slotklim naar Tignes solo naar de zege. Hij doet ook een goede zaak in het algemeen klassement.

Ben O’Connor

Ben O’Connor

Na de gekte van de voorbije dagen kende deze etappe een vrij rustige openingsfase. Pas na de eerste beklimming van de dag ontbrandde de strijd voor de kopgroep echt, waarbij het peloton direct uit elkaar spatte. Het resultaat was een enorme groep met daarbij Bauke Mollema, Dylan van Baarle en bolletjestruidrager Wout Poels.

Vooral Poels toonde zich door op de tweede klim van de dag, de Col des Saises, waar hij solo ging, op jacht naar bergpunten. Net voor de top kreeg hij het gezelschap van Nairo Quintana, maar de Nederlander bleef de Colombiaan nipt voor in het sprintje. Na wat schermutselingen in de afdaling sloten Lucas Hamilton, Ben O’Connor (de best geplaatste op ruim acht minuten van Pogacar), Michael Woods en Sergio Higuita bij hen aan. Poels voelde zijn benen echter flink tijdens de tweede achtereenvolgende dag op een rij in de aanval en werd op de Col du Pré gelost.

Van Aert laat lopen

Ook in het peloton werden er renners overboord gegooid. Zo loste Wout Van Aert, de nummer twee van het algemeen klassement uit de groep der favoriet. Ondertussen deed Quintana een goede zaak voor het bergklassement, terwijl ook Woods en Hamilton afhaakten.

Ondertussen reed het overgebleven trio O’Connor, Quintana en Higuita zover weg, dat O’Connor virtueel de gele trui overnam van Tadej Pogacar. Op de slotklim naar Tignes kwam de groep favorieten echter snel terug, maar O’Connor maakte wel indruk. Hij loste vroeg op de klim Quintana en even later moest ook Higuita eraan geloven. Hij reed overtuigend naar de winst met minuten voorsprong op de rest. Mattia Cattaneo werd op ruim vijf minuten tweede.

Dromen die uitkomen

„Het was allereerst al een droom om hier in de Tour te zijn. Maar hier droom je van. Als dat uitkomt, zorgt dat voor enorme vreugde”, zei winnaar O’Connor aan de finish.

De Australiër bedankte uitvoerig iedereen die in hem had geloofd, waaronder ook zijn team. „Ik ben zo blij voor AG2R Citroën. Zij hebben zoveel vertrouwen in mij gehad en ik bezorg ze nu een overwinning.”

O’Connor gaf toe dat hij nog even bang was dat geletruidrager Pogacar heel hard van achteren zou terugkomen op de klim naar Tignes. „Ik kreeg de tijdverschillen door en wist dat als ik niet zou verkrampen ik de rit kon winnen. Ik geloofde erin en zorgde dat ik niet in paniek raakte.”

Tadej Pogacar kan het geel weer om zijn schouders dragen.

Tadej Pogacar kan het geel weer om zijn schouders dragen.

Pogacar weer de sterkste

Bij de favorieten opende Richard Carapaz de finale. De Ecuadoraan kwam echter niet weg, waarna Pogacar nog maar eens in de aanval ging. Hij nam veel afstand van de andere klassementsmannen met daarbij ook Wilco Kelderman. De Nederlander moest Carapaz, Enric Mas, Jonas Vingegaard en Rigoberto Uran even later ook laten rijden. Hij blijft in het klassement op de zevende plek staan.

Pogacar vreesde even voor zijn gele trui. „Ik was even bang dat ik het geel nog voor de rustdag kwijt zou raken, maar daarom versnelde ik nog even. Om zeker te zijn dat ik de trui zou houden.”

Pogacar bracht zijn felicitaties over aan O’Connor. „Wat een rit, hij was echt supersterk.” Zelf had de Sloveen vooral afgezien door de zware weersomstandigheden. „Het weer gisteren was slecht, maar vandaag was het nog veel slechter. Het regende echt de hele dag en het was koud. Veel jongens hebben echt geleden. Ik ben blij dat het voorbij is en we een rustdag hebben.”

Zorgen over de kou had de geletruidrager echter niet. „Ik ben meer bezorgd over de etappes in de hitte die nog gaan komen. Daar heb ik het meest last van en mijn concurrenten weten dat ook.”

Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo
Veilig betalen
14 dagen bedenktijd
webshop logo