Sport/Wielrennen
1175683011
Wielrennen

Drama topfavoriet Van der Poel in waterballet, Pedersen wereldkampioen

Mathieu van der Poel moest in de finale van de strijd om de wereldtitel afhaken.

Mathieu van der Poel moest in de finale van de strijd om de wereldtitel afhaken.

Mads Pedersen is wereldkampioen wielrennen geworden. In een onstuimige wedstrijd met stortregens en diepe plassen op het wegdek was de Deen de snelste van een kopgroepje van drie. Pedersen hield na ruim 260 kilometer de Italiaan Matteo Trentin (tweede) en de Zwitser Stefan Küng (derde) voor zich.

Mathieu van der Poel moest in de finale van de strijd om de wereldtitel afhaken.

Mathieu van der Poel moest in de finale van de strijd om de wereldtitel afhaken.

Mathieu van der Poel gold als een van de topfavorieten voor de wereldtitel, maar hij redde het niet. De Nederlander moest 13 kilometer voor de finish lossen uit een kopgroep van vijf renners. Voorlopig blijft Joop Zoetemelk de laatste Nederlander die wereldkampioen werd. Dat was in 1985.

De wegrace begon al 20 minuten later. Ook werd het parcours ingekort, vanwege de vele regenbuien bleken sommige stukken onbegaanbaar. De 180 kilometer lange aanloop van Leeds naar het lokale circuit werd ingekort. De lastige beklimmingen van Buttertubs en Grinton Moore werden eruit gehaald. Wel moesten in Harrogate nu negen rondes worden gereden in plaats van de geplande zeven.

Ondanks de stromende regen ontstond er vrij snel in de koers een kopgroep van elf man met daarin grote namen als Nairo Quintana, Primoz Roglic en Richard Carapaz. Op een gegeven moment had het elftal ruim vier minuten voorsprong op het peloton, maar in de eerste lokale ronde door Harrogate werden ze vrij snel achterhaald.

Afvalrace

In de eerste ronde ging de Belgische favoriet Philippe Gilbert tegen het asfalt. Hij probeerde het nog even, maar moest vrij snel daarna toch opgeven. Het peloton raakte steeds verder uitgedund. Ook de Spaanse titelverdediger Alejandro Valverde gaf er de brui aan, evenals de Nederlander Jos van Emden en het Belgische talent Remco Evenepoel.

Met nog drie rondes te gaan had zich een kopgroepje gevormd met de Nederlander Mike Teunissen, de Zwitser Stefan Küng, de Deen Mads Pedersen en de Italiaan Gianni Moscon.

Van der Poel schudt aan de boom

Op zo’n 30 kilometer van de streep moest Teunissen afhaken. Het startsein voor Van der Poel om aan de boom te schudden. De Nederlandse topfavoriet ging met Matteo Trentin (Italië) op jacht naar de drie koplopers die werden bijgehaald. Het vijftal had met nog 20 kilometer te rijden een voorsprong van een kleine minuut op het uitgedunde peloton. Met nog 13 kilometer voor de boeg moest Van der Poel opeens lossen. Hij kwam zelfs nauwelijks nog vooruit. De 24-jarige Nederlander werd tot overmaat van ramp ook nog eens ingehaald door het peloton.

Van het oorspronkelijke vijftal vluchters bleek Pedersen de sterkste. Hij is de eerste Deense wereldkampioen op de weg. Niki Terpstra was de beste Nederlander. Hij eindigde op de twintigste positie.

Het peloton is op weg over spekgladde natte wegen.

Het peloton is op weg over spekgladde natte wegen.