Sport/Voetbal
1175995928
Voetbal

Nederland moet en kan op EK beter dan tegen Wit-Rusland

Sterke Lieke Martens: ’Op het EK mag het nog wel wat beter’

Lieke Martens met een van haar hoogstandjes.

Lieke Martens met een van haar hoogstandjes.

De Nederlandse voetbalsters wonnen dinsdag van Wit-Rusland, in het kader van de kwalificatie voor het wereldkampioenschap. In Enschede werd het 3-0 voor de formatie van bondscoach Mark Parsons.

Lieke Martens met een van haar hoogstandjes.

Lieke Martens met een van haar hoogstandjes.

Met het oog op de naderende Europese titelstrijd vond Lieke Martens, goed voor twee assists, dat Oranje nog wel wat meer mag laten zien. „We mogen tevreden zijn met dit resultaat, maar straks op het EK mag het nog wel wat beter. We kunnen dat ook wel, want in dit team zit heel veel potentie. Daarom heb ik er ook alle vertrouwen in. We hoeven ook niet te kritisch te zijn, maar we mogen best iets meer van onszelf eisen.”

Martens speelde voor het eerst in lange tijd weer negentig minuten voor Oranje. „Dat doet me altijd goed. Ik ben veel te veel geblesseerd geweest dit jaar. Dat deed mij veel pijn. Ik wil er namelijk altijd bij zijn. Tijdens de wedstrijd merkte ik dat de Wit Russische-speelsters meer tikken uitdeelden. Ik werd op een gegeven moment wat voorzichtiger, maar die laatste tackle sloeg nergens op.”

Parsons was het wat betreft het spel van Oranje eens met zijn sterspeler. „We hadden vandaag meer moeten scoren. In de eerste half hebben we diverse kansen laten liggen en in de tweede helft waren er mooie aanvallen die een beter lot verdienden.”

Toch was Parsons ook tevreden. „Met name over de speelsters die de wedstrijd eindigden. We werden steeds beter. Dit was een extra kans ter voorbereiding op het EK. Die hadden we nodig. Er is nog veel werk te verrichten. Laten we hopen dat we de fans zaterdag nog iets moois kunnen bieden voordat we naar Engeland afreizen”, aldus de bondscoach vooruitblikkend op het uitzwaaiduel tegen Finland.

Jill Roord, de maker van de 1-0, stelde na afloop van de wedstrijd tegen Wit-Rusland ook daar er nog voldoende ruimte voor verbetering is. „We moeten nog wat meer in ons ritme komen. Dat komt vanzelf als je meer speelt. Het moet soepeler, met meer energie en meer beleving, maar over het algemeen maak ik me niet echt zorgen.”

Na iets minder dan een kwartier kwam Oranje in Enschede op voorsprong. Jill Roord tikte in bij de 'eerste' paal, na een voorzet van Martens. Aniek Nouwen kopte na ongeveer een uur de 2-0 binnen. Ze deed dat na een voorzet van Sherida Spitse. In de slotfase scoorde ook Lineth Beerensteyn nog. Oranje staat nu weer op de eerste plaats in de groep, voor IJsland.

De KNVB wilde aanvankelijk niet uitkomen tegen Belarus, het land dat betrokken is bij de oorlog in Oekraïne, maar kwam daarvan terug omdat andere landen geen boycot overwogen. Wel besloot de bond vervolgens in Enschede zonder toeschouwers te voetballen.

Onlangs verloren de Nederlandse vrouwen in Leeds nog een oefenduel met Engeland, 5-1. In juli speelt Oranje op het Europees kampioenschap.