Sport/Tennis
1176800113
Tennis

Oostenrijker in vier sets te sterk

Thiem verrast Nadal op Australian Open

Rafael Nadal baalt.

Rafael Nadal baalt.

MELBOURNE - Rafael Nadal is uitgeschakeld op de Australian Open. In vier sets was de taaie Dominic Thiem te sterk: 7-6 (3), 7-6 (4), 4-6, 7-6 (6).

Rafael Nadal baalt.

Rafael Nadal baalt.

De Oostenrijker was in de kwartfinale verrassend te sterk voor de eenmalige winnaar van de Australian Open (2009, red). Thiem maakte het verschil in de drie tiebreaks die er gespeeld moesten worden.

Nadal gaf in zowel de eerste als tweede set een break voorsprong weg. Vervolgens verloor hij beide tiebreaks. In de vierde set serveerde Thiem met een break voorsprong voor de wedstrijd, maar een vechtende Nadal liet dat niet gebeuren: 5-5. Ook deze set ging naar een tiebreak. De minibreaks vlogen elkaar in rap tempo op, maar Thiem trok ook in deze tiebreak – en dus in de hele wedstrijd – aan het langste eind.

Thiem miste nog twee matchpoints bij 6-4 in de tiebreak. Nadal werkte ze weg, het werd 6-6. Vervolgens kwam Thiem wederom op matchpoint, wel met geluk, via de netband. Deze keer was het wel raak.

Dominic Thiem

Dominic Thiem

Thiem speelt in de halve finale tegen Alexander Zverev voor een plek in de finale. De winnaar hiervan moet het opnemen tegen de winnaar van het duel tussen Roger Federer en Novak Djokovic.

Door de nederlaag van Nadal kan Djokovic de leidende positie op de wereldranglijst overnemen. Nadal blijft door de nederlaag op negentien grandslamtitels staan, Federer heeft er twintig.