Sport/Voetbal
1177453559
Voetbal

Jan de Jong mag blijven van Eredivisie-clubs

Jan de Jong

Jan de Jong

Interim-directeur Jan de Jong, ex-Feyenoord, mag blijven als directeur van de ECV. Aanvankelijk was de meerderheid van de Eredivisie-clubs sceptisch en wilde pas in april overgaan tot een definitieve aanstelling. Hij trad begin mei aan en De Jongs termijn liep af in april 2021. In tweede instantie hebben de clubs het licht alsnog op groen gezet voor een vaste aanstelling voor De Jong.

Jan de Jong

Jan de Jong

Bedenkingen waren er eerst, omdat De Jong te veel aan de hand van de KNVB zou lopen, de belangen van de Eredivisie-clubs onvoldoende behartigde en onvoldoende communiceerde. Clubs verwachten beterschap en De Jong moet met een nieuwe beleidsvisie komen.

Daar hoort een onderzoek bij naar een eventueel op te richten nieuwe belangenorganisatie voor alle profclubs in plaats van de huidige structuur met twee belangenclubs: ECV voor de Eredivisie-clubs en CED voor de Eerste Divisie-clubs. Onder andere om de belangen van de clubs beter te kunnen behartigen in politiek Den Haag en sportief en commercieel stappen te maken en zo de waarde van het Nederlandse voetbal te laten stijgen.

Op de vergadering van Eredivisie-clubs werd ook gepolst hoe de clubs staan tegenover de herbenoeming van rvc-voorzitter John Jaakke bij de ECV. Voor de voormalig Ajax-voorzitter ziet het er niet best uit. Op dit moment zou een meerderheid van Eredivisie-clubs zijn aflopende termijn in november niet willen verlengen. Officieel staat zijn herbenoeming en die van commissaris Peter Fossen op de agenda van de volgende ECV-vergadering. Jaakke wordt solistisch optreden verweten.