Sport/Wielrennen
1183818829
Wielrennen

Ten Dam spreekt van sprookje bij afscheid

Laurens ten Dam

Laurens ten Dam

COMO - Laurens ten Dam had zich geen mooier afscheid kunnen wensen. De 38-jarige Groninger reed eindelijk weer eens de Ronde van Lombardije uit, iets wat hem in zijn lange carrière pas één keer was gelukt, en de zege ging naar zijn goede vriend Bauke Mollema.

Laurens ten Dam

Laurens ten Dam

„Het is bijna een sprookje. Ik sluit mijn carrière af op de dag dat Bauke, mijn landgenoot en vriend, de koers wint. Ik ga vanavond met hem eten, dus dat wordt een dubbel feest”, zei Ten Dam op de site van zijn CCC-ploeg. „Het is gek hoe sommige dingen kunnen lopen.”

Ten Dam en Mollema vermaakten de Nederlandse wielerfans in de Tour de France van 2013, die werd omgedoopt in ’de Tour van Bau en Lau’. Ze eindigden uiteindelijk op de negende (Ten Dam) en tiende plaats (Mollema).

Een maand voor zijn 39e verjaardag zette de Groninger een punt achter zijn lange loopbaan. Ten Dam reed jarenlang voor Rabobank en de opvolgers daarvan: Blanco, Belkin en LottoNL-Jumbo. Na drie jaar bij de Sunweb-ploeg, met als hoogtepunt de Giro-zege van Tom Dumoulin in 2017, bouwde hij dit jaar af bij CCC.

Genoten

„Ik heb genoten van mijn laatste race. In Lombardije heb ik volgens mij nooit zulk lekker weer meegemaakt. Ik had goede benen, maar op de Sormano gingen ze te snel. Ik was blij dat ik er op de Ghisallo nog bij zat. Ik heb zo hard mogelijk gewerkt en ben blij hoe mijn laatste race is verlopen”, aldus Ten Dam, die als 94e over de streep in Como kwam, op 17 minuten en 39 seconden van Mollema. Hij haalde eerder alleen in 2012 de finish (39e) in Lombardije.

Lees hier het hele, exclusieve verhaal met Laurens ten Dam in de premiumeditie van De Telegraaf/Telesport van zaterdag 12 oktober