Nieuws/Sport

Azzurri ontbreken sinds 60 jaar op WK voetbal

Zweden dompelt Italië in rouw

Vreugde bij de Zweden na het behalen van het WK

Vreugde bij de Zweden na het behalen van het WK

REUTERS

Viervoudig wereldkampioen Italië is er niet bij op het WK voetbal. Zweden, dat eerder Nederland afhield van een plek in de play-offs voor een WK-ticket, hield na de 1-0 thuisoverwinning van vorige week knap stand in Milaan en kreeg geen enkele treffer om zijn oren: 0-0. Het is voor het eerst sinds 1958 dat de Azzurri ontbreken op het wereldkampioenschap.

Vreugde bij de Zweden na het behalen van het WK

Vreugde bij de Zweden na het behalen van het WK

REUTERS

De Zweden leunden vooral op de defensie. De Italianen zochten de ruimte en vonden af en toe een gaatje in de stugge Zweedse verdediging. Misschien wel de grootste kans voor rust was er voor Ciro Immobile. Eerst keerde doelman Robin Olsen zijn schot. Uiteindelijk werkte Andreas Granqvist de bal weg voor de doellijn.

Tegenvaller aan Zweedse kant was het wegvallen van Jakob Johansson. De maker van het enige doelpunt in het thuisduel moest na een kleine 20 minuten met een ogenschijnlijk zware knieblessure het veld verlaten.

Na rust gingen de Italianen verder met hun jacht op de broodnodige treffers. Na acht minuten was Alessandro Florenzi dichtbij de gelijkmaker, maar zijn schot ging een half metertje naast. Er waren kansen voor Antonio Candreva en Immobile. Met nog twintig minuten op de klok gingen de Azzurri volop op de aanval spelen. Aanvallers Andrea Belotti en Stephan El Shaarawy kwamen in het veld. Even later voegde ook Federico Bernardeschi zich hierbij. Tot een echt slotoffensief kwam het niet. Er was nog prima kans voor El Shaarawy, maar Olsen redde knap. Ook in de vijf minuten extra tijd werd er niet gescoord. Ook niet door doelman Gianluigi Buffon die mee was opgekomen naar het Zweedse doelgebied. 

Het is voor het eerst sinds 2006 dat de Zweden zich kwalificeren voor de mondiale eindronde. Veel spelers van Italië barstten in snikken uit na het laatste fluitsignaal en de 39-jarige Gianluigi Buffon nam na zijn 175e interland zo goed al zeker eerder dan gepland afscheid van de nationale ploeg.

 

Bekijk meer van