Nieuws/Sport
11865
Sport

Jeugdopleiding steeds meer de levensader van FC Utrecht

'Ten Hag trainer met de ballen om jonge speler op te stellen'

FC Utrecht-trainer Erik ten Hag.

FC Utrecht-trainer Erik ten Hag.

FC Utrecht-trainer Erik ten Hag is blij dat met de doorbraak van Sofyan Amrabat en Giovanni Troupée de investeringen in de eigen opleiding zich weer uitbetalen.

FC Utrecht-trainer Erik ten Hag.

FC Utrecht-trainer Erik ten Hag.

„We werken bij FC Utrecht ook hard aan de doorstroming met een zogenaamde masterclass, waarin spelers die het in zich hebben met extra individuele training worden klaargestoomd. Daarbij hebben we extra aandacht voor de ontwikkeling van specialismen. Er zijn nu alweer jongens die eraan zitten te komen. De jeugdopleiding zien we echt als een levensader en we investeren er ook veel in: jaarlijks bijna 2 miljoen euro en dat is veel gezien onze totale begroting (rond 16 miljoen euro, red.). Dit is een regio waar vanouds veel talent zit. In de jeugdscouting kunnen we nog veel winst boeken, want in het verleden zag je veel jongens uit Utrecht in de opleiding van andere clubs (zie graphic, red.). De doorbraak van jongens als Ramselaar, Amrabat en Troupée kan ons enorm helpen, omdat we daarmee kunnen laten zien dat bij FC Utrecht de weg openligt om door te stromen in het betaald voetbal. Bij deze club geven wij jonge, getalenteerde spelers de kans.”

Door FC Utrecht gemiste talenten.

Door FC Utrecht gemiste talenten.

Troupée komt uit Breukelen, halverwege Utrecht en Amsterdam. „Ik ben al negen jaar bij FC Utrecht. Ik kon toen ook naar Ajax toe, maar ik koos voor FC Utrecht, omdat deze club me het beste gevoel gaf. Vorig seizoen mocht ik als A-junior gaan meetrainen met het eerste en kreeg ik in de play-offs mijn kans in de basis. Daarna heb ik het vertrouwen van de trainer gekregen en ik denk dat ik elke week groei. Ik moet de hele rechterkant bestrijken en een van mijn taken is dat ik er overheen moet klappen om aanvallend voor gevaar te zorgen”, aldus het loopwonder.

Amrabat en Troupée prijzen zich gelukkig met de opleiding die zij bij FC Utrecht hebben gekregen. „Die is gewoon heel goed”, aldus Amrabat. „Maar dan moet je ook nog de kans krijgen bij het eerste. Wij hebben een trainer die de ballen heeft om er een jonge speler in te zetten.”

Giovanni Troupée viert zijn goal tegen Feyenoord.

Giovanni Troupée viert zijn goal tegen Feyenoord.