Sport/Voetbal
1186958504
Voetbal

Hoeveel personeel moet inleveren nog onbekend

Directeur Koevermans kondigt bij Feyenoord loonoffers aan

Mark Koevermans: „We zijn al in gesprek met de spelers.”

Mark Koevermans: „We zijn al in gesprek met de spelers.”

Spelers, trainers, stafleden en directieleden van Feyenoord moeten komend seizoen rekening houden met een flink loonoffer.

Mark Koevermans: „We zijn al in gesprek met de spelers.”

Mark Koevermans: „We zijn al in gesprek met de spelers.”

Door de enorme impact van de coronacrisis staat de Rotterdamse club volgens algemeen directeur Mark Koevermans voor een zware bezuinigingsoperatie. Hoeveel procent alle betrokkenen moeten inleveren, wilde hij bij de NOS nog niet zeggen.

„Bij een voetbalclub bestaat ongeveer 75 procent uit personeelskosten en onze insteek is dat de breedste schouders de sterkste lasten dragen. Dat betekent dat spelers, trainers, staf en directie moeten gaan inleveren. We zijn al in gesprek met de spelers”, liet Koevermans weten.

De topman van Feyenoord heeft naar eigen zeggen een goed gevoel over de uitkomst van de besprekingen. „We hopen er definitief met de spelers uit te gaan komen. We zijn nu nog verschillende scenario’s aan het uitwerken”, zei Koevermans, die verwacht dat hij over ongeveer twee of drie weken de financiële maatregelen bekend kan maken.

Volgens Koevermans kan Feyenoord zich tot eind juni nog prima redden. Voor het nieuwe seizoen sluit hij het langdurig uitblijven van recettes echter niet uit. „We nemen in de komende begroting bijvoorbeeld ook mee dat we tot het eind van het jaar zonder publiek gaan spelen. Dat heeft een enorme impact.”

PSV-directeur Toon Gerbrands kondigde een week geleden al loonmaatregelen bij zijn club aan. Voor de periode dat zijn ploeg zonder publiek moet spelen, leveren de directieleden 20 procent salaris in. Met de spelers wordt nog gesproken over een loonsverlaging. Ook FC Twente wil gaan snijden in de salarissen van de spelers en de directieleden.

De sociale partners in het profvoetbal, de werkgevers (FBO) en de spelersvakbonden (VVCS en ProProf), onderhandelen nog over mogelijke, collectieve loonmaatregelen voor de zwaar getroffen sector. Volgens de KNVB lopen de eredivisie en de eerste divisie minimaal 300 miljoen euro mis door de vroegtijdige beëindiging van beide competities.