Nieuws/Sport
1195672
Sport

'Die verloren uren moeten worden goedgemaakt'

Rutten komt met opvallende licentie-eis

Fred Rutten

Fred Rutten

Een minimum aantal fysieke trainingsuren zou een licentie-eis moeten zijn bij de certificering van een jeugdopleiding, vindt Fred Rutten. Zoals in Engeland.

Fred Rutten

Fred Rutten

Voetbaltalenten hebben heel veel natuurlijke trainingsuren ingeleverd de laatste jaren. "We zijn minder gaan trainen en het straatvoetbal met tientallen uren per week bestaat nauwelijks meer, waardoor talenten zijn aangewezen op trainingsuren bij hun club. In principe moeten daar de verloren trainingsuren van de straat worden goedgemaakt om zeg maar tot 10.000 uur te komen, wat als gemiddelde staat voor de ontwikkeling van talent tot topspeler.”

Angst volkomen verkeerd

Echter, bij clubs drukken zogenaamde wetenschappers steeds meer hun stempel op talentontwikkeling en is de angst voor overbelasting van talent vaak de leidraad. "Volkomen verkeerd. De evolutie is echt niet zo dat kinderen van nu minder belastbaar zijn dan die van veertig jaar geleden. Talenten moeten uren, uren en nog eens uren maken en niet in het harnas van belastbaarheid worden gestopt. Uit angst voor blessures. Vier keer in de week trainen kan nooit de norm zijn. Daarbij, je biedt een dagopleiding aan.”

Rutten wil wel benadrukken dat dit geen betoog is voor ’harder’ trainen. "Het draait om meer trainen, meer specifiek trainen ook. Tegelijkertijd moet topjeugd meer wedstrijden spelen, liefst zo’n vijftig per jaar.”

Intensieve communicatie

In dat kader is het volgens Rutten een slechte ontwikkeling dat jonge talenten vaak uitwijken naar het buitenland om financiële redenen en daar te weinig aan het spelen toekomen. "Misschien dat intensieve communicatie met de speler, zijn ouders, zaakwaarnemer en club iemand kan bewegen te blijven. Stel een goed plan op, ga proactief te werk. Dat kost tijd ja, maar de ervaring bewijst dat het vroege uitwaaien nauwelijks leidt tot succesvolle carrières. Al begrijp ik goed dat geld voor sommige families een drijfveer is.”

Lees hier het vele verhaal met Fred Rutten in de premium-editie van De Telegraaf/Telesport van dinsdag 14 november.