Sport/EK voetbal
1200823093
EK voetbal

Oranje traint achter gesloten deuren

Frank de Boer (m) spreekt de spelers toe.

Frank de Boer (m) spreekt de spelers toe.

Het Nederlands elftal heeft met de complete groep de voorlaatste training afgewerkt richting het openingsduel op het Europees kampioenschap van zondag tegen Oekraïne. Bondscoach Frank de Boer en zijn 25 selectiespelers hadden in Zeist een besloten oefensessie.

Frank de Boer (m) spreekt de spelers toe.

Frank de Boer (m) spreekt de spelers toe.

Nederland traint zaterdag tegen het einde van de ochtend nog een keer. Een paar uur later geeft De Boer nog een persconferentie voor het duel van zondag.

De inzetbaarheid van Matthijs de Ligt moet uiterlijk zaterdag duidelijk worden. De verdediger van Juventus herstelt van een liesblessure. De Ligt deed de afgelopen dagen een steeds groter deel van de groepstraining mee. Hij zei donderdag dat de kans 50 tot 60 procent is dat hij de wedstrijd tegen Oekraïne haalt.

Mocht De Ligt niet op tijd fit zijn, lijkt Jurriën Timber de meest logische vervanger. Timber verving zondag De Ligt al in de afsluitende oefeninterland tegen Georgië (3-0).

Op De Ligt na is iedereen fit bij Oranje.

Oranje op zoek naar eerste EK-zege sinds 2008

Het Nederlands elftal hoopt zondag voor het eerst sinds jaren weer een wedstrijd op een Europees kampioenschap te winnen. De laatste zege dateert van dertien jaar geleden. Op 17 juni 2008 versloeg Oranje, dat toen onder leiding stond van bondscoach Marco van Basten, Roemenië in de groepsfase met 2-0.

Op het EK van 2012 met Bert van Marwijk als bondscoach verloor Nederland, dat twee jaar eerder de WK-finale had bereikt, alle groepsduels.

Nederland wist zich vervolgens, onder leiding van eerst Guus Hiddink en daarna Danny Blind, niet te kwalificeren voor het EK van 2016. Ronald Koeman lukte het daarna wel Oranje naar het EK van 2020 te leiden.