Sport/Autosport
1202502936
Autosport

Relatie Formule 1 en FIA onder spanning na tweets: ’Onaanvaardbaar’

Mohammed Ben Sulayem zorgde voor commotie.

Mohammed Ben Sulayem zorgde voor commotie.

LONDEN - De eigenaren van de Formule 1 zijn boos op voorzitter Mohammed Ben Sulayem van de mondiale autosportbond FIA. Die heeft „onaanvaardbare” opmerkingen gemaakt over de financiële waarde van de koningsklasse en zich tegen de afspraken in bemoeid met commerciële zaken.

Mohammed Ben Sulayem zorgde voor commotie.

Mohammed Ben Sulayem zorgde voor commotie.

Liberty Media, de Amerikaanse eigenaren van de Formule 1, hebben hun ongenoegen geuit in een brief aan de FIA, die ook naar de Formule 1-teams is verstuurd.

De relatie tussen de Formule 1 en de FIA is onder spanning gekomen door tweets van Ben Sulayem, waarin hij verkondigde dat de koningsklasse niet te koop is voor alleen maar veel geld. Hij doelde daarmee op een overnamebod vanuit Saoedi-Arabië van 20 miljard dollar.

Zere been

„Elke potentiële koper wordt geadviseerd zijn gezonde verstand te gebruiken, te denken aan het algemeen belang van de autosport en te komen met een duidelijk, duurzaam plan, niet alleen met een zak geld”, meldde Ben Sulayem.

Tekst gaat verder onder de tweets:

Dat was tegen het zere been van de eigenaren, die wijzen op een deal uit 2000 waarin de FIA instemde met het afstaan van de commerciële rechten aan de Formule 1. De bond zou zich voortaan alleen bezighouden met sportieve regelgeving.

„Wij zijn van mening dat deze opmerkingen, gemaakt op het officiële social media-account van de FIA-voorzitter, op onaanvaardbare wijze inbreuk maken op deze rechten”, melden juristen van de Formule 1 in de brief.