Sport/Voetbal
12034
Voetbal

'Ik ben nog nooit zo geschoffeerd'

Van Praag blijft voorzitter KNVB

Michael van Praag werd dinsdagavond herkozen

Michael van Praag werd dinsdagavond herkozen

Michael van Praag blijft voorzitter van de KNVB. Hij werd dinsdag voor de derde keer op rij herkozen als preses van de nationale voetbalbond.

Michael van Praag werd dinsdagavond herkozen

Michael van Praag werd dinsdagavond herkozen

Van Praag kreeg tijdens de bondsvergadering het vertrouwen van clubs uit zowel het betaald- als amateurvoetbal. De 69-jarige bestuurder gaat voor zijn laatste termijn van drie jaar. Hij volgde in 2008 Jeu Sprengers op bij de KNVB.

Afgevaardigden van prof- en amateurclubs stemden niet unaniem voor Van Praag. Hij kreeg 36 stemmen voor en één tegen. 21 afgevaardigden onthielden zich van een stem. Een tegenkandidaat voor de geboren Amsterdammer ontbrak.

Geschoffeerd

"Bedankt voor het vertrouwen dat ik heb gekregen", reageerde Van Praag. "En ik weet ook wel waar die andere stemmen vandaan komen", doelde hij op clubs uit het betaalde voetbal. "Ik heb dinsdagmiddag met een afvaardiging van clubs uit ere- en eerste divisie gesproken en ik ben daar geschoffeerd op een manier die alle perken te buiten gaat. Maar ik ben nooit te oud om te leren. Het moet wel van twee kanten komen. Dus ze moeten niet alleen bellen na tuchtrechtspraak van de UEFA of als ze nog geld te goed hebben van een andere club. Maar ook bellen als ze zich niet betrokken voelen."

Van Praag kreeg de laatste maanden enige kritiek op zijn functioneren als leider van de voetbalbond. Hem werd gebrek aan leiderschap verweten tijdens een recente crisis bij de KNVB, die algemeen directeur Bert van Oostveen en op één na alle leden van de raad van commissarissen hun functie kostten. Hij was tijdens de bestuurscrisis bij de KNVB fanatiek in de race om het voorzitterschap van de UEFA, die hij uiteindelijk verloor van de Sloveen Aleksander Ceferin.

Opvolging

Van Praag vroeg de aanwezigen bij de bondsvergadering snel op zoek te gaan naar een opvolger. "Het zou mooi zijn als in 2018 al bekend is wie mij gaat opvolgen", zei hij. "U mag vinden van de UEFA wat u wil, maar toch heeft het Nederland voordelen opgeleverd dat wij daar iemand in het bestuur hebben", zei één van de vice-voorzitters van de Europese voetbalbond. "Voor de clubs, maar ook wat betreft toewijzingen van toernooien. Het is goed dat ik mijn opvolger een jaartje met me mee laat lopen en voorstel bij de UEFA, zodat de kans groot is dat ook hij daar wordt gekozen."