Sport/Voetbal
1208935480
Voetbal

Manchester City met de schrik vrij: geen uitsluiting van Europees voetbal

Logo Manchester City en Champions League.

Logo Manchester City en Champions League.

Het internationaal sporttribunaal CAS heeft maandag besloten om Manchester City niet voor twee jaar te schorsen van Europees voetbal. De club krijgt wel een boete van 10 miljoen euro opgelegd.

Logo Manchester City en Champions League.

Logo Manchester City en Champions League.

Het CAS volgt daarmee niet de uitspraak van de UEFA, die de Engelse club voor twee jaar van Europees voetbal wilde uitsluiten wegens financiële malversaties en het overtreden van de Financial Fair Play-regel. „Manchester City heeft zich niet schuldig gemaakt aan het vermommen van het eigen vermogen als sponsorinkomsten”, is het officiële statement van het CAS. „Maar City heeft wel nagelaten om samen te werken met de UEFA-autoriteiten.”

City werd door de UEFA ervan beschuldigd de financiële zaken niet helemaal op orde te hebben. Voetbalclubs mogen van de Europese voetbalbond niet meer geld uitgeven dan er binnenkomt via sponsors, tv-gelden, premies en recettes. City werd door de UEFA schuldig bevonden dat het geld van de steenrijke Arabische eigenaren als inkomsten te hebben opgegeven.

Het CAS ging dus niet mee in de straf van de UEFA en draaide het besluit terug. The Citizens mogen de aankomende jaren gewoon uitkomen in Europa. Als straf moet City een boete van 10 miljoen euro betalen, een bedrag dat in eerste instantie 30 miljoen euro bedroeg.