Sport/Wielrennen
1209281298
Wielrennen

Wielerklassieker Parijs-Roubaix afgelast

Beelden van vorig jaar tijdens de ’Hel van het Noorden.’

Beelden van vorig jaar tijdens de ’Hel van het Noorden.’

Een tegenvaller voor alle wielerfans. Parijs-Roubaix gaat dit jaar niet door. Door de aangescherpte coronamaatregelen gaat de iconische wielerklassieker niet door. De Franse autoriteiten hebben daartoe verzocht

Beelden van vorig jaar tijdens de ’Hel van het Noorden.’

Beelden van vorig jaar tijdens de ’Hel van het Noorden.’

De ’Hel van het Noorden’ was vanwege de coronacrisis al uitgesteld van het voorjaar naar zondag 25 oktober, maar de organisatie heeft besloten om de wedstrijd te schrappen.

Het is de tweede grote klassieker die eraan moet geloven. Eerder werd al duidelijk dat de Amstel Gold race in 2020 niet wordt verreden. De race werd verzet van 18 april naar 10 oktober, maar ook de Limburgse klassieker werden de aangescherpte coronamaatregelen te veel.

"We zien jullie op 11 april 2021 op de kasseien"

Vanwege het snel oplopende aantal coronagevallen besloot de Franse minister van Volksgezondheid, Olivier Véran, deze week om een strenger regime te hanteren voor enkele steden, waaronder Lille. Het laatste stuk van Parijs-Roubaix gaat langs Lille, met de finish op het Vélodrome in Roubaix. Op verzoek van de autoriteiten in Noord-Frankrijk is de koers geschrapt.

„We zien jullie op 11 april 2021 op de kasseien, om een van de geweldigste monumenten in de wielerwereld te vieren”, aldus de organisatie.

De Belg Philippe Gilbert zegevierde vorig jaar in Roubaix. De routinier van Lotto Soudal zou op 25 oktober niet meedoen, omdat hij nog te veel last heeft van de knieblessure die hij opliep in de Tour de France.

Van der Poel baalt

Mathieu van der Poel zou over ruim twee weken wel aan de start staat in Compiègne, de startplaats van Parijs-Roubaix. Zijn ploeg Alpecin-Fenix had een wildcard gekregen voor de klassieker.

„Dit is uiteraard bijzonder jammer”, reageert Van der Poel in een verklaring. „Ik keek er enorm naar uit om voor de eerste keer de Helleklassieker te rijden. We hadden volgende week woensdag een verkenning gepland met het team. Parijs-Roubaix stond uiteraard met stip aangeduid en zou mijn vijfde monument worden dit seizoen. Het is jammer dat ik nu tot 2021 moet wachten om deze legendarische wedstrijd te rijden.”

Van Aert haalt motivatie uit afgelasting

De Belgische wielrenner Wout van Aert had zich enorm verheugd op Parijs-Roubaix en voor de alleskunner van Jumbo-Visma kwam de afgelasting van de klassieker dan ook als een grote teleurstelling. „Dit is een van mijn lievelingskoersen. Ik heb heel hard gewerkt om tot aan Roubaix goed te zijn. Het seizoen zal nu een week korter duren”, aldus Van Aert.

De 26-jarige Belg won dit jaar met Milaan-Sanremo zijn eerste klassieker. Van Aert zegevierde ook in Strade Bianche en boekte twee ritzeges in de Tour. „Het is voor mij een kleine troost dat ik al mooie overwinningen heb behaald en sowieso een mooi seizoen heb. Ik heb de afgelopen weken in mezelf geïnvesteerd door enkele koersen te laten schieten, zodat ik goed ben in de komende wedstrijden. Ik wil dat niet zomaar verloren laten gaan. Ik ben extra gemotiveerd om van Gent-Wevelgem en de Ronde van Vlaanderen nog iets te maken. Hopelijk gaat de ’Ronde’ met heel goede maatregelen wel door, daar ga ik nu gewoon van uit. Ik probeer me daarop te focussen. En Parijs-Roubaix zal weer een van mijn grote doelen zijn in 2021.”

Van Aert doet zondag mee aan Gent-Wevelgem en start een week later in de Ronde van Vlaanderen. De Belg neemt daarna even rust en wil in de winter weer het veld in. De drievoudig wereldkampioen veldrijden wil eind januari op de WK in Oostende de regenboogtrui afpakken van zijn ’eeuwige rivaal’ Van der Poel.