Sport/Wielrennen
1209912779
Wielrennen

Fabio Jakobsen (23) heeft operatie van vijf uur ondergaan

Fabio Jakobsen wordt in een ziekenhuis in Polen in kunstmatige coma gehouden.

Fabio Jakobsen wordt in een ziekenhuis in Polen in kunstmatige coma gehouden.

Fabio Jakobsen (23) heeft in de nacht van woensdag op donderdag een operatie van vijf uur ondergaan. Dat bevestigt zijn ploeg. Volgens het ziekenhuis en Deceuninck-QuickStep wordt er donderdag geprobeerd Jakobsen (23) te laten ontwaken uit zijn kunstmatige coma.

Fabio Jakobsen wordt in een ziekenhuis in Polen in kunstmatige coma gehouden.

Fabio Jakobsen wordt in een ziekenhuis in Polen in kunstmatige coma gehouden.

Deceuninck-QuickStep meldt dat hij aan zijn gezicht is geopereerd. Donderdagmiddag rond 14.00 uur komt het ziekenhuis met een volgende update.

De Nederlander kwam bij de finish van de eerste etappe in de Ronde van Polen zwaar ten val na een manoeuvre van Dylan Groenewegen. Jakobsen verbrijzelde daarbij zijn gehemelte en luchtpijp.

„Een diagnostische test onthulde geen hersen- of rugletsel, maar vanwege de ernst van zijn meerdere verwondingen wordt hij nog steeds in comateuze toestand gehouden en moet hij de komende dagen nauwlettend in de gaten worden gehouden in het Wojewódzki Szpital in Katowice”, aldus Deceuninck - Quick-Step. „Meer informatie zal in de komende uren worden verstrekt. Ondertussen willen we u bedanken voor uw hartverwarmende steun.”

UCI: onderzoek naar Groenewegen

De internationale wielerfederatie UCI stelt een onderzoek in naar het gedrag van Groenewegen. „Wij veroordelen het gevaarlijke gedrag ten zeerste”, aldus de UCI in een verklaring. „Groenewegen stuurde Jakobsen de boarding in, vlak voor de finish, en veroorzaakte daarmee een massale valpartij. Dit gedrag is voor ons onacceptabel. We hebben onze disciplinaire commissie gevraagd een onderzoek in te stellen en passende maatregelen te nemen tegen deze renner.”

Groenewegen, die vallend als eerste over de finish kwam, is inmiddels niet alleen zijn overwinning kwijt, maar ook uit de wedstrijd gezet.

Lefevere: ’Alle beenderen in gezicht gebroken’

Patrick Lefevere, de manager van Deceuninck - Quick-Step, meldde donderdagochtend op het Belgische Radio 2 dat Jakobsen „alle beenderen in zijn gezicht heeft gebroken.” Lefevere liet kort na het incident al weten dat hij juridische stappen ging ondernemen en dat hij vond dat Dylan Groenewegen, de veroorzaker van de crash, de gevangenis in moest. „Deze man moet de gevangenis in. Ik stap naar de rechter. Dit soort crimineel gedrag mag niet meer voorkomen in het peloton.”

Van die woorden heeft Lefevere geen spijt. „We zullen stappen ondernemen om bij de UCI en de politie een klacht in te dienen voor het opzettelij ktoebrengen van verwondingen. Het is heel erg. We blijven bidden dat hij het overleeft.”

Artsen melden tegenover Poolse media dat Jakobsen ook moeite heeft met ademhalen door verwondingen rond zijn borst.