Sport/Voetbal
122192935
Voetbal

Oefenmeester voorzichtig met Ansu Fati

Ronald Koeman heeft ook ’wonderkind’ Pedri (18) terug bij FC Barcelona

Ronald Koeman

Ronald Koeman

BARCELONA - De omstandigheden bij FC Barcelona beginnen er steeds beter uit te zien voor FC Barcelona-trainer Ronald Koeman. Voor het Champions League-duel met Benfica woensdag, heeft hij Pedri en Sergi Roberto terug bij zijn selectie. Met de op daverende wijze teruggekeerde Ansu Fati is hij voorzichtig.

Ronald Koeman

Ronald Koeman

„Ansu was maandag erg vermoeid”, aldus Koeman. „Emotioneel heeft afgelopen zondag ook impact op hem gehad. Om er weer bij te zijn, in te vallen en te scoren. Bovendien was zijn familie erbij. Dus moeten we er rekening mee houden dat het mentaal invloed op hem heeft. Hij heeft dinsdag zonder problemen getraind. We hebben de intentie hem wat meer speelminuten te geven tegen Benfica, al kan ik nog niet zeggen hoeveel minuten.”

Na de rentree van Ansu Fati, met een goal tegen Levante (3-0), wordt het Spaanse wonderkind direct weer gelinkt aan de nationale ploeg. „Daar kan ik geen commentaar op geven, omdat ik de bondscoach niet ben”, zegt Koeman, doelend op een mogelijk belletje van Luis Enrique, om vervolgens te laten doorschijnen dat een oproep nu nog niet wenselijk is. „Hij heeft er tien maanden uit gelegen, traint pas een paar weken met de groep mee en heeft nog maar vijftien minuten gespeeld.”

Luuk de Jong

Ook ziet Koeman Luuk de Jong steeds meer in zijn rol groeien, nu hij na maanden zonder duels en zonder voorbereiding, steeds meer speelminuten in de benen krijgt. „Ik denk dat hij ons veel gaat brengen. Hij is belangrijk geweest, maakte zondag een goal en hij zal er staan als we hem nodig hebben. Hij heeft bovendien veel ervaring met Europees voetbal.”

Jordi Alba is op de weg terug, maar ontbreekt nog in Lissabon. Hetzelfde geldt voor spits Sergio Agüero. Zijn (r)entree wordt half oktober verwacht. Voor Koeman lijkt met de terugkeer van spelers de zon langzaamaan door te breken. Afgelopen zondag maakte Philippe Coutinho bijvoobeeld ook wat meer indruk.

Energie

Het duel tegen Levante heeft de energie rondom de club in ieder geval voor even in één klap veranderd. „Ik denk ons spel bij balbezit tegenstander perfect was”, aldus Koeman. „Dat proberen we altijd, maar de ene keer pakt het beter uit dan de andere keer. Alles hangt af van onze houding en hoe we drukzetten, om snel iets te bewerkstelligen. Die intentie hebben we altijd.”

Koeman kan de komende reeks duels echter niet altijd dezelfde elf opstellen. Met name de talenten die nu de Barça-harten stelen moeten rustig worden gebracht. „We moeten omkijken naar de jonge spelers en bedenken hoeveel minuten en hoeveel wedstrijden zij kunnen spelen”, aldus Koeman. „We moeten het fysieke aspect in de gaten houden. Vijf wedstrijden in twaalf dagen is veel, voor elke speler. Ik moet bekijken waar het team de meeste frisheid nodig heeft, en het belangrijkste, hoe we het beste resultaat kunnen behalen.”

Benfica

Koeman verwacht een zwaar duel tegen de club waar hij in het seizoen 2005/06 trainer was. „We kennen hun kracht in eigen huis en ik weet hoe groot de club is”, zegt de coach. „Het is geen team dat veel ruimtes laat. De Portugese mentaliteit bestaat uit het controleren van wedstrijden, bogen op een sterke defensie en het teams moeilijk willen maken met de kwaliteiten voorop.”