Sport/Wielrennen
1222404821
Wielrennen

Meteen slagveld in Ronde van Spanje

Vuelta: Dubbelslag Primoz Roglic, Tom Dumoulin verliest tijd

Primoz Roglic sloeg meteen zijn slag.

Primoz Roglic sloeg meteen zijn slag.

De eerste etappe en krachtmeting in de Vuelta a España is een prooi geworden voor titelverdediger Primoz Roglic (Jumbo-Visma). Hij komt vanzelfsprekend hierdoor ook in de rode leiderstrui na meteen een slagveld in de Ronde van Spanje. Tom Dumoulin (Jumbo-Visma) verloor direct kostbare tijd op zijn concurrenten.

Primoz Roglic sloeg meteen zijn slag.

Primoz Roglic sloeg meteen zijn slag.

Op de slotklim gaf Ineos gas, voor kopman Richard Carapaz. Pakweg 15 man konden het nog bijbenen in de slotfase. Verschillende renners met klassementsaspiraties werden eraf gereden. Sepp Kuss (Jumbo-Visma poefde weg 4,5 kilometer voor de meet. Hij kreeg maar enkele renners mee in het slagveld.

Dumoulin moest op dat moment passen, de andere kopman van de Nederlandse wielerequipe, Primoz Roglic, kon wel aanhaken. Laatstgenoemde won de sprint bergop van de uitgedunde groep en pakt de leiderstrui meteen weer. De Ecuadoraan Richard Carapaz werd tweede, de Ier Daniel Martin derde. Dumoulin verloor een kleine minuut op Roglic.

Tom Dumoulin

Tom Dumoulin

Uiteraard kleurde een vluchtersgroep de rit, met daarin de Nederlander Jetse Bol. Ook als verwacht behielden ze de voorsprong niet tot en met de finish. En dus moesten de klassementsmannen zich direct in de allereerste rit van de Ronde van Spanje laten zien.

Pijnlijk moment: 18 kilometer voor de meet moest Chris Froome lossen. De Ineos Grenadiers-kopman rijdt zijn laatste kunstje in dienst van de Britten, maar diens carrière bij Ineos lijkt als een nachtkaars uit te gaan. Hij kwam op 11 minuten van Roglic binnen.

Ook EF had een slechte dag. Kopmannen Daniel Martinez (val) en Michael Woods (pech) konden met pijn en moeite aanhaken, al moest eerstgenoemde er alsnog af in de slotkilometers. Net als de bijna eeuwige pechvogel Thibaut Pinot, die ook meteen alweer veel tijd (10 minuten) verloor.

Tijdens de heuvelachtige rit moesten direct drie renners opgeven. De Belgische Ilan van Wilder (Team Sunweb), Alexandre Geniez en Mathias Frank (beiden AG2R La Mondiale) stapten af vanwege fysiek ongemak. De Fransman Geniez en diens Zwitserse ploeggenoot kwamen ten val en konden niet meer verder.

Aanvankelijk hadden de organisatoren van de Vuelta de eerste drie etappes in Nederland gepland. Vanwege de coronapandemie ging dat plan niet door, en startte de Vuelta in Baskenland met een etappe die oorspronkelijk als vierde rit verreden zou worden.