Nieuws/Sport
1226007585
Sport

Tamirat Tola uit Ethiopië rent toptijd uit 2018 uit de boeken

Marathon van Amsterdam juicht om parcoursrecord, Khalid Choukoud Nederlands kampioen

Tamirat Tola komt over de finish in het Olympisch Stadion.

Tamirat Tola komt over de finish in het Olympisch Stadion.

Tamirat Tola heeft de 45e editie van de marathon van Amsterdam gewonnen. De atleet uit Ethiopië liep daarbij een parcoursrecord: 2.03.39 (officieus). De oude toptijd in Amsterdam dateerde uit 2018 en stond op naam van de Keniaan Lawrence Cherono in 2.04.06.

Tamirat Tola komt over de finish in het Olympisch Stadion.

Tamirat Tola komt over de finish in het Olympisch Stadion.

Tola liep in de laatste 3 kilometer weg uit een kopgroep. Alleen zijn landgenoot Leul Gebresilase bleef nog enigszins in zijn buurt, maar zag in de slotfase de Keniaan Bernard Koech nog passeren. Die werd ongeveer een halve minuut na Tola tweede. Tola kwam naar Amsterdam met een persoonlijk record van 2.04.06.

Ook bij de vrouwen kwam de winnares tot een parcoursrecord. De Keniase Angela Tanui finishte in het Olympisch Stadion in 2.17.57 (officieus). Geen atlete liep dit jaar sneller.

Het oude record in Amsterdam stond sinds de vorige editie van 2019 op naam van de Ethiopische Degitu Azimeraw: 2.19.26. De tweede plaats was voor Maureen Chepkemoi, eveneens een Keniase. Zij bleef, een kleine 2,5 minuten na Tanui, de Ethiopische Haven Hailu net voor.

Khalid Choukoud

Khalid Choukoud werd voor de tweede keer Nederlands kampioen. Dat deed de 35-jarige Hagenaar in een tijd van 2.10.25 (officieus).

Titelverdediger Abdi Nageeye ontbrak in Amsterdam. Hij richt zich op de marathon van New York.

Choukoud veroverde eerder in 2016 de Nederlandse marathontitel. Dit jaar scherpte de geboren Marokkaan in Siena zijn persoonlijk record op de klassieke afstand van 42,195 kilometer aan tot 2.09.55. Hij voldeed daarmee aan de olympische limiet en ook al aan de limiet voor deelname aan de WK van volgend jaar. In Tokio stapte hij afgelopen zomer uit vanwege maagklachten.

Ruth van der Meijden

Bij de vrouwen ging de titel naar Ruth van der Meijden. De 37-jarige atlete uit Groesbeek finishte in 2.29.56.

Van der Meijden nam in de slotfase afstand van titelverdedigster Bo Ummels en bleef maar net boven haar persoonlijke record van 2.29.30, eerder dit jaar gelopen in Enschede. Ummels bereikte, gehinderd door kramp, een kleine 2 minuten na de winnares de finish. Ook Van der Meijden veroverde eerder in 2016 de nationale titel.