Sport/Voetbal
1229152067
Voetbal

Gudde: ’Bekerfinale om de eer wellicht na 1 september’

Eric Gudde

Eric Gudde

HILVERSUM - Eric Gudde, directeur betaald voetbal van de KNVB, kan zich voorstellen dat na augustus de bekerfinale tussen Feyenoord en FC Utrecht toch nog wordt gespeeld. Het duel zou dan voornamelijk om de sportieve eer moeten gaan.

Eric Gudde

Eric Gudde

„Die wedstrijd kan sowieso niet voor 31 augustus worden gespeeld”, doelt hij op het verbod op sportwedstrijden tot 1 september vanwege het coronavirus. „Dus de plekken voor Europees voetbal zijn dan al noodgedwongen vergeven. Je kunt wel een soort openingswedstrijd, een galawedstrijd in september of oktober gaan spelen. Daar kunnen we altijd nog naar kijken. Maar het is dan geen wedstrijd meer om een Europees ticket.”

Benadeeld

FC Utrecht voelt zich benadeeld door de KNVB, die vanwege de coronacrisis onder meer besloot om ook de bekerfinale in dit afgebroken seizoen niet meer te spelen. Volgens de voetbalbond kan de club uit de domstad ook op basis van de ranglijst (zesde) geen aanspraak maken op Europees voetbal. FC Utrecht is het daar niet mee eens omdat Willem II (vijfde) slechts drie punten meer vergaarde. De Tilburgers hebben bovendien een wedstrijd meer gespeeld en een slechter doelsaldo dan het elftal van trainer John van den Brom.

FC Utrecht heeft komende week weer een onderhoud met de KNVB. Het bestuur stapt vooralsnog niet naar de rechter, maar richt zich de komende tijd vooral op de UEFA, waarmee de advocaat van de club naar eigen zeggen al positieve gesprekken heeft gevoerd.

Nederlands elftal

Op de vraag wanneer hij denkt dat de bal in Nederland weer gaat rollen, antwoordde Gudde met een lichte aarzeling. „Ik denk ergens in september, in competities zonder publiek. Maar ik ben ook benieuwd wat de UEFA gaat doen met de blokken van de internationale wedstrijden. Op 27 mei hebben we een nieuwe videovergadering met alle lidstaten en dan komt er wellicht meer duidelijkheid. Ik hoop in elk geval dat we in augustus weer een beetje normaal aan groepstraining kunnen gaan doen, anders kunnen we met Oranje op 4 september moeilijk tegen Polen gaan spelen voor de Nations League”, aldus Gudde tegenover de NOS.

In de voetbalpodcast Kick-off: de laatste stand van zaken rond het te maken deltaplan in het betaald voetbal, het kort geding van SC Cambuur en De Graafschap tegen de KNVB en het loonoffer van bondscoach Ronald Koeman. Luister ’m hier.