Sport/Schaatsen
1230049732
Schaatsen

Geweldig weekeinde Groenewoud

Hein Otterspeer troeft Kjeld Nuis af op 1000 meter in Polen

Hein Otterspeer op archiefbeeld.

Hein Otterspeer op archiefbeeld.

Hein Otterspeer heeft bij de wereldbekerwedstrijden schaatsen in het Poolse Tomaszow Mazowiecki de 1000 meter op zijn naam geschreven. De Zuid-Hollander van Reggeborgh bleef land-en ploeggenoot Kjeld Nuis voor. De Pool Damian Zurek werd derde.

Hein Otterspeer op archiefbeeld.

Hein Otterspeer op archiefbeeld.

Voor Otterspeer is het de tweede zege op de 1000 meter in de wereldbeker. Hij was eerder de beste bij de derde wereldbekerwedstrijd in Calgary. Met zijn tweede zege vergroot Otterspeer ook de leiding in het wereldbekerklassement.

Nuis kwam in de tweede rit tegen Ziwen Lian uit China tot 1.09,52. Andere schaatsers beten zich daarna stuk op de tijd van de schaatser, die afgelopen zondag nog de nationale titel op de 1000 meter greep. Otterspeer was zes ritten later de eerste die onder de tijd van Nuis kwam, ondanks een misser in de eerste volle ronde. Joep Wennemars bleef met 1.10,45 ver van de tijd van Otterspeer.

Wesly Dijs was eerder op de middag in de B-groep met 1.08,96 de snelste. Tijmen Snel werd vijfde in 1.10,77

Otterspeer sprak van enorm werkijs. „Ik heb nog nooit op de Weissensee gereden, maar zo zou je het wel kunnen noemen”, zei de sprinter die na een misslag bijna was gevallen bij de NOS. „Gisteren reed ik heel goed, nu moest ik er meer voor werken.” Hij dacht dat de tijd van ploeggenoot Nuis niet goed genoeg zou zijn. „Maar heel veel zag ik stranden, dus ik wist dat het ijs enorm zwaar moest zijn. We moesten roeien met de riemen die we hadden en op dit moment was dit het.”

Voor Otterspeer die zaterdag met de vierde plaats maar nipt naast het podium greep op de 500 meter, zorgde het weekend in Polen voor zelfvertrouwen. „Ik voelde dat ik op de goede weg zat. Het was een van de betere 500 meters van het seizoen en ik ben meer een 1000 meterrijder. We zijn op de goede weg”, zei de schaatser die volgende week op dezelfde baan het eindklassement op de 1000 meter wil binnenhalen. Daarvoor heeft hij met 235 punten er 35 meer dan de Canadees Laurent Dubreuil.

Zonder Jutta Leerdam

Kimi Goetz heeft won bij afwezigheid van Jutta Leerdam de 1000 bij de vrouwen. De Amerikaanse won in 1.16,00 voor olympisch kampioene Miho Takagi uit Japan (1.16,18) en haar landgenote Brittany Bowe (1.16,43).

Isabel Grevelt was de beste Nederlandse. Ze eindigde in 1.17,23 als zesde. Michelle de Jong zat daar met 1.17,55 vlak achter. Marrit Fledderus werd met 1.18,13 tiende. Femke Kok, die in de eerste rit alleen moest rijden, kwam tot 1.18,79. Dat was goed voor de veertiende plaats.

Leerdam was in de voorgaande vier wereldbekerwedstrijden ongenaakbaar geweest. De schaatsster van Jumbo-Visma ontbreekt in Polen net als teamgenote Antoinette Rijpma-de Jong.

Marijke Groenewoud

Marijke Groenewoud pakte de zege bij massastart. De 24-jarige Friezin van AH-Zaanlander won na zestien ronden de sprint voor Ivanie Blondin uit Canada. Mia Kilburg uit de Verenigde Staten werd derde.

De massastart werd een tactische wedstrijd in een laag tempo. Elisa Dul, die mocht starten in plaats van de afwezige olympisch kampioene Irene Schouten, zorgde dat aanvallers niet te veel ruimte kregen. Dul versnelde met nog een ronde te gaan en daarna begon Groenewoud haar sprint, die ze met overmacht won. Dul werd vijfde.

Groenewoud kende een sterk weekend in Polen. Ze werd vrijdag derde op de 3000 meter en boekte zaterdag op de 1500 meter haar eerste individuele wereldbekerzege.

Bart Hoolwerf

Bart Hoolwerf eindigde als achtste op de massastart bij de mannen. De zege ging naar olympisch kampioen Bart Swings uit België. Louis Hollaar, die in het begin de race controleerde en punten bij de tussensprints pakte, finishte als vijfde.