Sport/Autosport
1232282736
Autosport

Verstappen zesde in Mexico, Hamilton nog geen kampioen

Max Verstappen finisht als zesde in Mexico.

Max Verstappen finisht als zesde in Mexico.

MEXICO-STAD - Max Verstappen is de Grand Prix van Mexico als zesde geëindigd. Lewis Hamilton, die in Mexico wereldkampioen kon worden, won de race, maar eiste de titel nog niet voor zich op.

Max Verstappen finisht als zesde in Mexico.

Max Verstappen finisht als zesde in Mexico.

Daarvoor had bij een eerste plaats van Hamilton Valtteri Bottas buiten het podium moeten vallen, maar dat gebeurde niet. De Fin kwam als derde over de streep, achter Sebastian Vettel.

Favorietenrol

Verstappen won de edities van 2017 en 2018 in Mexico-Stad, en leek zich zaterdagavond via de tweede pole position uit zijn carrière de favorietenrol aan te meten voor een nieuwe zege. Daar werd een aantal uur later echter een stokje voor gestoken door de stewards, die de Limburger een gridstraf gaven. Verstappen zou volgens de wedstrijdleiding geen snelheid hebben geminderd bij een gele vlag-situatie naar aanleiding van een crash van Valtteri Bottas.

De coureur van Red Bull gaf dat na afloop ook eerlijk toe, en bekende eveneens dat hij wel had meegekregen dat Bottas was gecrasht. Dat er met een gele vlag werd gezwaaid, had Verstappen niet gezien. Door de gridstraf startte de Nederlander niet vanaf P1 maar vanaf P4, achter Charles Leclerc, Vettel en Hamilton.

Max Verstappen rijdt even rond met een lekke, en dus kapotte rechte achterband.

Max Verstappen rijdt even rond met een lekke, en dus kapotte rechte achterband.

Snelle touché

Direct na de start toucheerde Verstappen de Britse leider in het wereldkampioenschap, maar beide mannen konden schadevrij verder. De wedstrijdleiding keek wel even naar de touché, maar liet al snel weten dat het incident niet bestraft werd. Niet veel later werd Verstappen helemaal teruggeworpen naar de achterhoede, toen hij een lekke band kreeg en rustig naar de pitstraat moest rijden om die te laten vervangen. Als twintigste en laatste keerde de Red Bull-coureur weer terug in het veld.

Na 23 ronden wisselde Hamilton voor de eerste keer van banden. De Brit ging vanaf P2 naar binnen en kwam op harde banden terug op P4. Op het moment dat Hamilton de pits in ging, waren Leclerc en Alexander Albon al binnen geweest en moesten Vettel en Bottas nog. Hamilton was niet helemaal tevreden met zijn stop. „Ik heb het gevoel dat ik te vroeg naar binnen ben gegaan”, meldde hij over de boordradio.

Lewis Hamilton is niet blij met zijn eerste stop in de GP van Mexico.

Lewis Hamilton is niet blij met zijn eerste stop in de GP van Mexico.

Opmars Verstappen

Ondertussen maakte Verstappen een heuse opmars vanuit de achterhoede naar de top-10. Hij slokte zijn tegenstanders één voor één op en nestelde zich iets voordat de race halverwege was virtueel in de punten. Met een mooie inhaalactie langs Sergio Perez kreeg de Nederlander het thuispubliek stil en veroverde de zevende plaats. Op dat moment verspeelde Leclerc dure seconden door een haperende bandenwissel, waardoor Hamilton voor Vettel en Bottas de leiding nam.

Op zo’n twintig ronden van de finish gaf Red Bull-teambaas Christian Horner aan dat Verstappen de race zou kunnen uitrijden op de banden waar hij op dat moment (al 42 ronden) op reed. De oud-teamgenoot van Verstappen, Daniel Ricciardo, zorgde in het slot van de GP nog even voor wat spektakel. De Australiër remde bij een inhaalactie op Perez veel te laat en belandde in het gras. Ricciardo slipte en kon ternauwernood voorkomen dat hij zijn Renault in de muur parkeerde.

Albon vijfde

Groot spektakel in de strijd om de podiumplaatsen bleef in de laatste ronden van de race uit. Hamilton hield Vettel en Bottas op afstand, terwijl er voor Verstappen niet meer in zat dan de uiteindelijk bereikte zesde plaats. Ploeggenoot Albon eindigde één plaatsje hoger, op een vijfde positie.

Hamilton heeft 363 punten en 74 punten voorsprong op Bottas. De Brit haalt daardoor niet voor de derde keer op rij de wereldtitel binnen in Mexico-Stad, maar de titel is met nog drie races te gaan een kwestie van tijd. Verstappen staat met 220 punten vijfde.

Herbeleef hier de Grand Prix van Mexico via de live tweets van verslaggever Lars van Soest