Sport/Autosport
1234196269
Autosport

Verstappen definitief vanaf plek 7, Nederlandse startrij in Monza

Max Verstappen na de kwalificatie

Max Verstappen na de kwalificatie

MONZA - Max Verstappen start de Grand Prix van Italië definitief vanaf plek 7. Nyck de Vries, de zestiende Nederlander in de Formule 1, begint namens Williams vanaf de achtste plek. De hele vierde startrij is dus Nederlands in Monza. Het is de eerste keer dat er twee Nederlandse coureurs in de top-10 starten.

Max Verstappen na de kwalificatie

Max Verstappen na de kwalificatie

Er was de nodige onduidelijkheid na de kwalificatie, aangezien Verstappen de tweede tijd neerzette, maar een gridstraf moet incasseren van vijf plekken. Sinds een aantal jaar betekent dit daadwerkelijk een straf van vijf plekken, ook als andere coureurs vlak achter – in dit geval – Verstappen nog zwaardere straffen incasseren.

Verstappen schuift dus niet op naar de vierde plek, omdat Carlos Sainz en Lewis Hamilton achteraan moeten starten en Verstappens teamgenoot Sergio Pérez tien plekken achteruit gaat. Vroeger was dat wel zo, maar de regel is sinds enkele jaren aangepast. Eerst worden de ‘gaten’ op de grid gedicht en pas daarna worden de straffen toegepast. Red Bull ging daar overigens ook al de hele dag vanuit.

Charles Leclerc start zondag (15.00 uur) vanaf pole position, met George Russell naast zich op de eerste startrij. Daarna volgen McLaren-coureurs Lando Norris en Daniel Ricciardo, gevolgd door Pierre Gasly en Fernando Alonso.