Sport/Voetbal
1244573629
Voetbal

Stam stapt dag na afgang op bij Feyenoord

Jaap Stam stopt bij Feyenoord.

Jaap Stam stopt bij Feyenoord.

Jaap Stam heeft een dag na de 4-0 nederlaag bij Ajax besloten om zijn taken als trainer van Feyenoord neer te leggen.

Jaap Stam stopt bij Feyenoord.

Jaap Stam stopt bij Feyenoord.

De oud-verdediger was pas sinds deze zomer actief bij de Rotterdammers, waar hij de succesvolle Giovanni van Bronckhorst opvolgde. Stam stond slechts achttien wedstrijden aan het roer bij de club. Van de elf competitieduels werden er drie gewonnen, vijf keer werd het gelijk terwijl drie duels verloren gingen.

„Het is bepaald geen gemakkelijk besluit geweest”, aldus Stam. „Ik heb er goed en lang over nagedacht. Mijn uiteindelijke conclusie is dat het beter voor de club, de spelers en mezelf is als ik een stap opzij doe.”

Bekijk hier de samenvatting van Ajax-Feyenoord:

Feyenoord meldt dat de assistenten van Stam vooralsnog diens taken overnemen. „De club gaat uiteraard op zoek naar een oplossing en hoopt deze binnen afzienbare termijn te kunnen presenteren.”

Feyenoord bezet momenteel de teleurstellende twaalfde plaats in de Eredivisie. Zondagavond werden Stam en zijn spelers opgewacht door een grote groep boze fans.

„De trainer had zeker onze steun nog en ook de spelersgroep wilde met hem verder”, stelt technisch directeur Sjaak Troost in een verklaring. „Maar als iemand zelf zegt: ik geloof er niet meer in en wil niet meer, dan respecteren we dat en houdt het op. Hoe jammer ook.”

Stam, die als speler uitkwam voor Ajax en PSV, hintte zondag tijdens de persconferentie in de Johan Cruijff Arena al op een vertrek. De 47-jarige Kampenaar oogde aangeslagen na het verlies bij de rivaal uit Amsterdam. „Het gaat er om dat je perspectief ziet”, zei hij. „En hoe de spelers op je reageren.”

De trainer van Feyenoord keek er ook niet raar van op dat een deel van de aanhang van de club om zijn ontslag schreeuwde. „Ik weet hoe mensen denken”, reageerde hij. „Ik weet ook hoe de tendens is en hoe die soms gemaakt wordt. Er wordt niet altijd gekeken naar de situatie. Maar ik ben als trainer verantwoordelijk voor de resultaten.”

Bekijk hier hoe boze Feyenoord-fans verhaal probeerden te halen bij de spelers:

Feyenoord ging in de Europa League ook al twee keer kansloos onderuit, tegen het Schotse Rangers FC en afgelopen donderdag tegen het Zwitserse Young Boys. Tussendoor was er wel een overwinning op FC Porto. Dat bleek een opleving, want drie dagen later volgde een kansloze nederlaag (4-2) bij Fortuna Sittard.

Stam begon zijn carrière als zelfstandig trainer in 2014 bij Jong Ajax, waarna hij in de zomer van 2016 naar het Engelse Reading vertrok. In zijn eerste jaar leidde hij The Royals bijna naar de Premier League. In een beslissingsduel op Wembley werd echter net naast promotie gegrepen. Reading verloor na strafschoppen van Huddersfield Town.

In zijn tweede jaar bij de club kon Stam niet voldoen aan de verwachtingen, mede doordat er ondanks toezeggingen geen nieuwe spelers werd gekocht. In maart 2018 werd hij ontslagen. Acht maanden laten werd Stam aangesteld bij het in degradatienood verkerende PEC Zwolle. De oud-international hield de Blauwvingers in de Eredivisie en vertrok daarop naar Rotterdam, waar hij het nu na enkele maanden al voor gezien houdt.