Sport/Voetbal
1245389574
Voetbal

’Dominanter spelen’ bij Barcelona

De Jong: ’Dan komt het helemaal goed’

Frenkie de Jong bij Oranje

Frenkie de Jong bij Oranje

Frenkie de Jong is nog niet helemaal tevreden over zijn spel bij FC Barcelona. „Het is niet slecht, maar ik heb mijn topniveau nog niet aangetikt.”

Frenkie de Jong bij Oranje

Frenkie de Jong bij Oranje

Voor de 22-jarige middenvelder lijkt het nog even wennen links op het middenveld. „Daar wordt in Nederland een grote zaak van gemaakt”, merkt hij.

„Het is iets anders dan bij Ajax, waar ik iets centraler stond. Ik krijg bij Barcelona ook niet meteen iedere bal. Maar ik speel nog steeds op het middenveld. Het ligt aan mijzelf of ik daar goed speel. Ik moet gewoon de dingen doen waar ik goed in ben. Dus ik moet veel dominanter spelen, meer tussen de linies spelen en meer ruimte voor medespelers creëren. Dan komt het helemaal goed”, aldus de Jong.

Trainer Ernesto Valverde houdt voorlopig vertrouwen in de middenvelder die voor 75 miljoen euro is overgekomen van Ajax. De Jong mocht in alle drie de competitiewedstrijden beginnen. Zonder de geblesseerde Lionel Messi en Luis Suárez stelde de kampioen van Spanje, met slechts een zege op Real Betis (5-2), een gelijkspel tegen Osasuna (2-2) en een nederlaag tegen Athletic Bilbao (0-1) teleur.

De Jong past zich aan

„Dat zijn inderdaad niet de resultaten die we willen”, beseft De Jong. „Ik vind dat je nog niet van een dipje kan spreken. Misschien zijn we nog niet in vorm, maar dat kan de volgende wedstrijd al anders zijn. Ik ben in ieder geval goed opgenomen in de groep. De jongens helpen me overal mee. Nee, natuurlijk ben ik nog geen halve Spanjaard. Maar ik eet ’s avonds al wat later en doe zelfs soms even een korte siësta. Op de training gaat het ook goed. Als we een spelletje rondo spelen, dan kan ik gewoon mee. Nee, het is niet dat ze me dan steeds door de benen spelen. Gelukkig niet, zeg.”